Ingo Gerlach / Barcroft Media

Franse jager (70) schiet beer dood die hap neemt uit zijn kuit, zelfverdediging of niet? "Moeilijk te bewijzen"

In Frankrijk heeft een jager gisteren een beer doodgeschoten die hem zou aangevallen hebben. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. De man werd met een helikopter zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Er loopt een onderzoek.

De zeventiger was samen met zijn jachtvereniging op zoek naar everzwijnen in Seix, in de Franse Pyreneeën, toen hij plots oog in oog stond met een beer. De beer viel hem aan en beet hem in zijn beide benen. Daarbij verloor de jager een deel van zijn kuit. Hij vuurde twee kogels af waardoor de beer op slag dood zou zijn geweest. 

Een andere jager stelpte de hevige bloeding van zijn collega tot de hulpdiensten in het bergachtige gebied raakten. Een helikopter bracht de zwaargewonde zeventiger naar het ziekenhuis. 

De beer werd dood teruggevonden op enkele meters van de plaats waar de jager werd gered. Een onderzoek naar de exacte omstandigheden loopt.

Wat kan er gebeurd zijn?

Jagers kaarten aan dat de berenpopulatie steeds verder aangroeit en de dieren in deze periode van het jaar moeilijker voedsel vinden. Dat zou verklaren waarom ze gebieden waar mensen komen of leven, niet langer schuwen.

In zeldzame gevallen komt het tot een confrontatie
bioloog Frederik Thoelen

In "De ochtend" op Radio 1 vermoedt bioloog Frederik Thoelen dat de beer geschrokken zal zijn. "Beren die actief mensen aanvallen en opeten... dat gebeurt zelden tot nooit", benadrukt hij eerst.

"Ongevallen met beren die opschrikken, dat gebeurt wel. Zeker met jagers die geruisloos proberen stappen door een bos. Meestal vluchten beren dan, maar in zeldzame gevallen komt het tot een confrontatie, zeker als er jongen bij zijn." Het gaat in dit geval niet om potentieel jonge welpen. "Die zouden nu al een jaar oud moeten zijn (ze worden namelijk rond januari geboren) en worden niet meer zo actief verdedigd. Maar het kan wel."

Thoelen weet dat beren in Europa beschermd worden, in de Pyreneeën is dat zelfs heel strikt. Riskeert de jager een boete? "Als de man echt is aangevallen dan is het logisch dat hij zich verdedigde. Het blijft moeilijk te bewijzen", stelt Thoelen. Hij heeft al uiteenlopende verhalen gehoord, onder meer over beren die eerst beschoten worden, slecht geraakt zijn en dan pas agressief worden.

Bioloog Frederik Thoelen twijfelt aan het verhaal in "De ochtend":

Meest gelezen