Geetbets wacht al een jaar op herstelling straatlampen: "Al zolang in het donker"

De gemeente Geetbets heeft al meer dan een jaar problemen met haar straatverlichting. In verschillende straten werken de lampen niet en daar is sinds vorig jaar niets aan gedaan. "Netbeheerder Fluvius belooft al een jaar alles te herstellen, maar dat is nog niet gebeurd en intussen zijn er al meer lampen kapot", zegt schepen Roland Strouven (Open VLD). Fluvius laat weten dat er extra rondes komen voor de herstelling van de lampen. 

"We blijven hier maar in het donker zitten en we krijgen geen reactie", zegt schepen Roland Strouven. "Elke defecte straatlamp melden we aan netbeheerder Fluvius, zelfs tot zes keer toe, maar er komt gewoon geen reactie. Het is spijtig dat we in het donker blijven zitten, zeker in deze donkere periode." 

"We zijn al een jaar aan het wachten op een interventieploeg, maar veel doen die niet. Ze hebben nu wel beloofd dat ze volgende week komen inspecteren, maar dat wil nog niet zeggen dat de lampen onmiddellijk worden hersteld. Want deze belofte werd vorig jaar ook gemaakt en daar is toch niet veel van in huis gekomen. Wij zitten nog altijd in het donker te wachten." 

In 2030 worden al onze straatlampen vervangen door LED-verlichting, we gaan toch niet door een intern probleem bij Fluvius tot dan in het donker moeten zitten?
Schepen Roland Strouven (CD&V)

Volgens Strouven zou er een intern probleem zijn bij Fluvius waardoor de lampen nog altijd niet hersteld zijn. "Het kan toch niet zijn dat die problemen bij de netbeheerder maar blijven aanslepen", stelt Strouven. 

"Tegen 2030 worden al onze lampen vervangen door LED-verlichting. Het is precies of ze wachten tot dan om iets aan onze lampen te doen. We kunnen toch niet tot 2030 in het donker zitten?" 

Reactie Fluvius

Fluvius vertelt wat er is misgelopen "Deze zomer werden de preventieve controlerondes door onze aannemer niet nauwkeurig genoeg uitgevoerd. Daardoor zitten we nu met meer defecten dan gewoonlijk. Daarnaast is er  een achterstand voor het herstellen van kabeldefecten voor openbare verlichting. We spraken onze aannemer hierover aan en die zal de komende weken extra rondes uitvoeren om de defecte lampen te herstellen. We doen er alles aan om met deze inhaalbeweging het probleem zo snel mogelijk op te lossen."

Ook buurgemeente Kortenaken kampte vorig jaar met heel wat defecte straatlampen. Daar zijn de meeste lampen intussen wel hersteld. Bevoegd schepen Kristof Mollu (CD&V) laat weten dat er van de 2.300 lampen in de gemeente een vijftigtal niet meer werken. 

Meest gelezen