Radio 2

Chef-kok Sam Van Houcke uit Gent vertegenwoordigt België op culinaire wedstrijd Bocuse d’Or

Sam Van Houcke, de chef-kok van het Gentse restaurant Maste, zal ons land vertegenwoordigen op de prestigieuze gastronomische wedstrijd Bocuse d’Or in Boedapest. Hij haalde het gisteren tijdens de finale op de Horecabeurs. "Dit is een bekroning van negen jaar keihard en met passie werken", zegt Van Houcke.

De Bocuse d’Or, vernoemd naar chef Paul Bocuse, is de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Het concours is voor een chef-kok wat de Olympische Spelen voor atleten zijn: het absolute summum. Dertig jaar geleden organiseerde Bocuse de gelijknamige wedstrijd voor het eerst. Om daar te geraken, moet je eerst de nationale selectie overleven. De finale van de Belgische preselectie ging door tijdens de Horecabeurs in Flanders Expo Gent.

6.000 euro

Vijf chef-koks namen het tegen elkaar op. Dat waren Sam Van Houcke van het Gentse restaurant Maste, Therance Dalpez van restaurant Chalet de la Forêt in Ukkel, Diego De Baets van restaurant Atelier D in Brugge, Archiebald De Prince van La Distillerie in Bourlingster en Benjamin Fontaine van l’Inattendu in Ath. 

Zij moesten de jury, met onder meer sterrenchefs Peter Goossens en Vicky Geunes en chocolatier Dominique Persoone, overtuigen met een volledige menu. Dat was voor iedereen hetzelfde, namelijk: Pithiviers met rode biet, cevennes ui, alle garnituur, Old Groendal en een Hollandaise van geuze. Van Houcke haalde het, won naast 6.000 euro ook een ticket voor de Europese finale in Boedapest in 2022.

Bekroning

"Ik had het gehoopt, maar niet verwacht", vertelt hij na zijn zege. "Het is moeilijk om bij een wedstrijd in te schatten wat de jury ervan vindt en hoe je tegenkandidaten presteren. Ik ben dan ook zeer blij. We hebben hier echt lang naar toe gewerkt. Ik ga al sinds 2012 mee in het wedstrijdparcours, dus dit is voor mij echt een bekroning." 

Het niveau in de Europese finale is volgens Van Houcke torenhoog. "Ik hoop alvast om zo ver mogelijk te geraken, zodat iedereen heel content is."

kasto80

Meest gelezen