Vooraanstaande Somalische journalist omgekomen bij aanslag door jihadisten

In de Somalische hoofdstad Mogadishu is een vooraanstaande journalist om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag. De ontploffing gebeurde toen journalist Abdiaziz Mohamud Guled kort na de middag een restaurant verliet en naar zijn auto stapte. De aanslag werd opgeëist door de islamitische terreurgroep Al Shabaab. 

Abdiaziz Mohamud Guled, ook bekend als Abdiaziz Afrika, was in zijn land een gereputeerd journalist, die werkte voor Radio Mogadishu. Hij interviewde ook leden van Al Shabaab.

Al Shabaab is een radicaal-islamistische terreurgroep die de internationaal erkende regering in Somalië omver wil werpen om een eigen, strikte interpretatie van de sharia in te voeren. 

De groep heeft sinds 2008 voet aan de grond in Somalië, telt er zo'n 10.000 strijders en runt hele delen van het platteland als een overheid. 

Al Shabaab heeft bloedige aanslagen gepleegd, in binnen- en buitenland. Daarbij zijn sinds 2010 al meer dan 4.000 mensen omgekomen.

In 2020 belichtte Rudi Vranckx het decennialange conflict in Somalië in "De eeuwige oorlog". U kunt de aflevering hier opnieuw bekijken, of op VRT NU:

Videospeler inladen...

Meest gelezen