Archieffoto

Week van het Gents begint met hulde aan volkskunstenaar Walter De Buck

Vandaag wordt Gentse kunstenaar Walter De Buck geëerd in de Minardschouwburg met zijn eigen muziek. Hij blies met zijn volksliederen, waarvan 't Vliegerke zijn bekendste werd, de Gentse Feesten nieuw leven in. De huldiging ligt niet toevallig aan de start van de Week van het Gents: "Walter zijn uitstraling is heel groot geweest voor Gent en voor het dialect", zegt violist Guido Schiffer. "Het is een eer om zijn repertoire te spelen."

De Week van het Gents wordt afgetrapt met een hulde aan volkskunstenaar Walter De Buck. Hij leerde zijn volk in het Gents dialect zingen met liedjes als 't Vliegerke, 'k zou zo gère wille leven en in mijn straatje zijn 't allemaal kommeren. Hij stierf bijna 7 jaar geleden aan slokdarmkanker op 80-jarige leeftijd. Maar zijn liedjes leven nog altijd voort onder het volk.

"Voor mij heeft hij enorm veel betekend", zegt één van de organisatoren en violist, Guido Schiffer. "Ik heb hem leren kennen op de Gentse Feesten. Anderen gingen naar Fleetwood Mac kijken verder in het land, maar het echte feest lag eigenlijk achter de hoek, waar Walter was. Samen met Pieter-Jan De Smet, die de zang voor zijn rekening nam, wilden we hem echt als Walter eren."

Hij was een hippie met een hart voor de natuur. Een prachtige mens met leuke muziek
Fan Walter De Buck

Publiek was enthousiast

"Ik heb hem ontdekt tijdens de heropleving van de Gentse Feesten aan Trefpunt in 1996", zegt één van de fans die aanwezig was. "Ik was een onvoorwaardelijke fan. Hij personifieerde die tijd: een hippie met een hart voor natuur. Een prachtige mens met leuke muziek. Hij is in feite een monument. Hij haalde ook het repertoire van Karel Waeri (1842 – 1898) weer van onder het stof. We zijn hem heel veel verschuldigd."

Radio 2

Week van het Gents

Tijdens de Week van het Gents, van 21 november tot en met 5 december 2021, gaat alle aandacht naar het Gents dialect. Er vinden heel wat activiteiten plaats rond het dialect, zoals lezingen en rondleidingen. De editie van dit jaar staat in het teken van straat- en plaatsnamen. Meer informatie over de Week van het Gents is te vinden op de website van het STAM.

kasto80

Meest gelezen