Politie, zaterdagavond in Roermond

Nederlandse premier Rutte na rellen: "Puur geweld van idioten onder het mom van ontevredenheid over coronamaatregelen"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft weinig begrip voor de rellen in verschillende Nederlandse steden afgelopen weekend. De coronapandemie leidt tot spanningen, beseft de premier, maar de rellen noemt hij "puur geweld van idioten onder het mom van ontevredenheid" over de coronapandemie. Politie en justitie zullen er alles aan doen om de verantwoordelijken op te sporen en te berechten, verzekerde hij.

Voor de derde avond op rij was het zondagavond onrustig in meerdere Nederlandse steden. In Enschede, Groningen en Tilburg zijn dingen vernield en was er overlast door vuurwerk. In verschillende steden werd een noodverordening afgegeven, waardoor de politie sneller mocht optreden.

De rellen ontstonden in de nasleep van verschillende betogingen tegen nieuwe coronamaatregelen die de Nederlandse regering een week geleden heeft afgekondigd. Ook zondag werd bijvoorbeeld eerst vreedzaam betoogd in Groningen, in het uiterste noorden. Maar daarna is het uit de hand gelopen. In het centrum van de stad werd vuurwerk afgestoken en werden vernielingen aangericht, meldden onze collega’s van de openbare omroep NOS.

Wat zuidelijker, in Enschede, stonden ook veel agenten paraat en gold er een noodbevel - tot 7 uur vanochtend - nadat er op sociale media een oproep was gedaan om rel te komen schoppen in de stad.

Ook in de politieke hoofdstad Den Haag was het opnieuw onrustig en ook helemaal in het zuiden, niet ver van België, was er zondagavond onrust in Tilburg, Roosendaal, Roermond en Stein. In die laatste twee Limburgse gemeenten zijn vijf mensen aangehouden op basis van de noodverordening die er gold.

Bekijk hier ruwe beelden van de onrust in Den Haag:

Videospeler inladen...

Eerder in het weekend waren er voornamelijk zware rellen in Rotterdam. Auto's en (motor)fietsen werden er in brand gestoken. Daar vielen ook zeker 7 gewonden. In heel het weekend werden er afgelopen weekend tientallen mensen opgepakt.

In een reactie op de rellen afgelopen weekend toonde de Nederlandse minister-president Mark Rutte weinig begrip voor de relschoppers. Hoewel hij beseft dat de coronapandemie tot veel spanningen in de samenleving leidt, noemde hij de rellen "puur geweld van idioten onder het mom van ontevredenheid".

Rutte zei het recht op demonstraties altijd te zullen verdedigen, maar wil nooit accepteren dat er geweld gebruikt wordt tegen de politie en ambulancemedewerkers. De premier verzekerde dat politie en justitie er alles aan zullen doen om diegenen die achter de rellen zitten, ter verantwoording te roepen.

Meest gelezen