Videospeler inladen...

De saga gaat voort: verdwenen tennisster Peng Shuai lijkt op te duiken op beelden van tennistornooi in Peking

Er lijken nieuwe beelden opgedoken van de Chinese tennisster Peng Shuai, die al een tijdje van de radar verdwenen is nadat ze een Chinese toppoliticus beschuldigd had van seksueel misbruik. Op de videobeelden is Peng kort te zien tijdens een tennistornooi in Peking. 

Peng staat er tussen andere gasten tijdens de openingsceremonie van het jongerentornooi. Ze draagt een donkerblauw jasje en een witte broek en wuift glimlachend naar het publiek als ze wordt aangekondigd. Op andere beelden deelt ze handtekeningen uit aan kinderen. 

De beelden zouden zondagochtend gemaakt zijn en werden verspreid door organisator China Open, via het sociale medium WeChat. Staatsmedia plaatsten ze op Twitter. 

Bekijk hier de twitterbeelden van @HuXijin_GT:

Videospeler inladen...

Peng verdween van de radar, nadat ze op 2 november de vroegere vicepremier Zhang Gaoli ervan beschuldigd had haar te hebben gedwongen tot seks. Kort na die beschuldiging werd haar bericht op het sociale medium Weibo verwijderd en leek ze van de aardbodem verdwenen. 

China heeft de afgelopen dagen al verschillende keren geprobeerd om "geruststellende" berichten over de toestand van de tennisster de wereld in te sturen. 

Eergisteren nog werden drie foto's gedeeld van Peng Shuai in een kamer vol met knuffels, met als onderschrift "Happy weekend". Gisterenavond volgden vervolgens een reeks foto's en video's van een etentje met vrienden in een restaurant. 

Bekijk hier de beelden uit het restaurant:

Videospeler inladen...

Op die manier wil China bewijzen dat de speelster niet onder dwang staat, maar in feite roepen ze enkel meer vragen op. Zijn de beelden gemonteerd? Geënsceneerd? Tennisfederatie WTA zegt aan persbureau Reuters dat de videobeelden vandaag niets veranderen aan hun ongerustheid over haar toestand. Volgens de WTA is het niet duidelijk of de tennisster vrij is en zelf beslissingen mag nemen, zonder inmenging van buitenaf. Tot nu toe blijven de telefoontjes van de WTA - net als die van een aantal internationale tennissterren en regeringen - onbeantwoord. 

Als de organisatie geen bewijs krijgt van China dat Peng veilig is, dreigt ze ermee geen toernooien meer in het land te houden. 

Hoe zit de zaak-Peng Shuai precies in elkaar? Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook tennisster Elise Mertens maakt zich zorgen over haar collega, die ze kent van op verschillende toernooien. Dat vertelt ze in "De zevende dag".  Ze steunt dan ook de WTA indien ze zouden beslissen om de tornooien in China te schrappen. "De veiligheid van Peng komt op de eerste plaats." 

Herbekijk hieronder het gesprek met Elise Mertens in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen