Videospeler inladen...

Viroloog Peter Piot: "Niet-gevaccineerde arts die leven van patiënten in gevaar brengt, dat is doodslag"

Doodslag. Zo omschrijft viroloog Peter Piot een niet-gevaccineerde arts die het leven van zijn patiënten in gevaar brengt. Voor hem is de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel dan ook de enige juiste beslissing. "Zonder die vaccinaties zie ik het niet zitten en gaan we mensen doden. Dat kan niet in een ziekenhuis", vertelt hij in "De zevende dag".

Over de vaccinaties is al veel gezegd en geschreven, net als over de eventuele verplichting ervan. Voor de zorgverleners is het in ons land al zover: zij moeten zich tegen 1 april laten vaccineren of ze riskeren hun job te verliezen. De enige juiste beslissing, benadrukt viroloog Peter Piot, die onder meer de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen adviseert over het coronavirus. 

"Als je als arts niet gevaccineerd bent en de zwaksten blootstelt aan het virus dat eventueel hun dood veroorzaakt, is dat doodslag. Als arts hebben we verplichtingen. Het is zwaar om iemand zijn job af te pakken, maar als het echt niet anders kan, moeten we de belangen van een hele maatschappij tegenover één persoon zetten. En zonder die vaccinaties zie ik het niet zitten en gaan we mensen doden. Dat kan niet in een ziekenhuis."

Bekijk hier waarom Peter Piot de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel de enige juiste beslissing vindt:

Videospeler inladen...

Een verplichting voor iedereen, daar zijn Piot en zijn vrouw Heidi Larson, die het "Vaccine Confidence Project" opgericht heeft dan weer geen voorstander van. "Ik denk niet dat dat momenteel de juiste beslissing is. Niet iedereen brengt mensen op eenzelfde manier in gevaar. De maatregelen moeten in verhouding staan tot het risico."

De maatregelen moeten in verhouding staan tot het risico

Heidi Larson

"De verantwoordelijkheid van het zorgpersoneel is anders dan die voor een tuinier, een verkoper of een kantoormedewerker."

Bekijk hier waarom Heidi Larson geen voorstander is van een verplichte vaccinatie voor iedereen:

Videospeler inladen...

Vaccinatie én mondmasker. Dat wordt volgens Piot de beschermlinie tegen het coronavirus. En dat voor meerdere jaren. 

Het is niet of de vaccinatie of de mondmaskers. Het zal beide zijn

Peter Piot

"We ageren te snel. We denken te snel dat we het gemaakt hebben, maar het virus is sneller en verspreidt wanneer we het nog niet echt zien. Het is niet óf de vaccinatie óf de mondmaskers. Het zal beide zijn. Vaccins beschermen zeer goed tegen erge ziekte en dood. In de ziekenhuizen worden zeven keer meer mensen opgenomen die niet gevaccineerd zijn. Tegelijk denk ik dat we voor vele jaren naar een maatschappij gaan waarin we een mondmasker gebruiken. Maar het zal steeds beter gaan dankzij vaccinatie en collectieve discipline."

Naast vaccins zullen ook mondmaskers de komende tijd een belangrijke bescherming zijn in de strijd tegen het virus:

Videospeler inladen...

Wat we tegelijk niet mogen vergeten, is dat het virus mee evolueert. Premier De Croo (Open VLD) spreekt niet voor niets al over het COVID-21-virus. Dat betekent ook dat de wetenschappelijke inzichten veranderen, vertelt Piot. "Vóór de deltavariant dacht ik dat we het virus konden tegenhouden met 70 procent vaccinatie, waar we nu aan zitten. En er zullen nog varianten komen. Hoe langer mensen niet gevaccineerd zijn, hoe groter de kans dat er varianten komen die besmettelijker of dodelijker zijn. Daarom moeten we de combinatie van maatregelen aanhouden. En uiteindelijk is daar goed mee te leven hé."

Bekijk hier het volledige gesprek met Peter Piot en Heidi Larson in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen