Foto: Groen Berlaar

200 bomen gekapt zonder kapvergunning voor padelvelden Niels Destadsbader in Berlaar

In Berlaar zijn bijna 200 bomen gekapt voor een nieuwe padelclub die zanger en acteur Niels Destadsbader er wil aanleggen, maar dat gebeurde zonder kapvergunning. Enkele gemeenteraadsleden van Groen zijn daar niet over te spreken. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) geeft toe dat de padelclub had moeten wachten op toestemming om de bomen te kappen. Hij benadrukt dat de padelclub een kwalitatieve groene buffer zal moeten voorzien. Ook komen er mogelijk nog nieuwe bomen op andere plaatsen in de gemeente.  

Enkele weken geleden werden bijna 200 populieren gekapt aan de terreinen van de plaatselijke voetbalploeg FC De Weerdt. Dat was nodig voor de aanleg van de nieuwe padelclub Viva Padel van zanger, acteur en presentator Niels Destadsbader. Vorige week kwamen enkele gemeenteraadsleden van Groen Berlaar te weten dat de bomen zijn gekapt zonder kapvergunning. 

Het is niet omdat een BV investeringen wil doen, dat we als gemeente plots alle regels moeten laten vallen

Brend Van Ransbeek (Groen Berlaar)

“Hallucinant,” vindt gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck (Groen). “Blijkbaar is dit de nieuwe gang van zaken hier in Berlaar, bomen kappen zonder vergunning en een loopje nemen met de regels. Het is niet omdat een bekende Vlaming investeringen wil doen op Berlaars grondgebied, dat we als gemeente plots alle regels moeten laten vallen. Het schepencollege (CD&V en N-VA) knijpt wel vaker een oogje toe wat vergunningen betreft, terecht tot grote ergernis van onze Berlaarnaren. We pikken dit niet langer en eisen een compensatie van de bijna 200 verdwenen populieren.”

Bomen gezond of ziek?

Volgens Groen was twee derde van de bomen bovendien nog gezond genoeg om te blijven staan. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) spreekt dat tegen. "Specialisten van Regionaal Landschap hebben de bomen gecontroleerd en zeiden dat alle bomen ziek waren en gekapt mochten worden", vertelt Horemans. "Het probleem is wel dat Viva Padel al gestart was met de kap zonder dat het burgemeestersbesluit daarover klaar was."

Het probleem is dat Viva Padel al gestart was met de kap zonder dat het burgemeestersbesluit daarover klaar was

Walter Horemans (CD&V), burgemeester Berlaar

De padelclub zal nu toch ander groen moeten aanplanten ter compensatie. "We verwachten een kwalitatieve groene buffer", zegt Horemans. "De padelterreinen moeten afgeschermd worden van de buitenwereld, met bomen of struiken. Regionaal Landschap zal advies geven." De burgemeester sluit niet uit dat er ook andere bomen zullen worden aangeplant op een andere plaats in de gemeente. 

Groen gaat een ingebrekestelling sturen naar de gemeente en overweegt ook om een klacht in te dienen bij provinciegouverneur Cathy Berx. 

Meest gelezen