Nog maar net open na 3 jaar renovatie, maar Antwerps ModeMuseum moet weer maanden dicht na probleem met klimaatregeling

Het ModeMuseum (MoMu) in de Nationalestraat in Antwerpen gaat vanaf eind januari 2022 acht maanden dicht omdat er problemen zijn met de klimaatregeling. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd. Een zware klap voor het museum omdat het nog maar net opnieuw open was na een grote renovatie van drie jaar. "Mijn team en ik zijn heel teleurgesteld maar we hebben de knop omgedraaid", zegt museumdirecteur Kaat Debo. 

Begin september vond de feestelijke heropenig van het ModeMuseum plaats, na een sluiting van drie jaar voor grote renovatiewerken. Maar al voor de heropening, in de zomer, bleek dat er technische problemen waren met de klimaatregeling. "Helaas hebben we vastgesteld dat het klimaatsysteem niet voldeed aan de hoge kwaliteitsvereisten om onze stukken te bewaren", legt directeur Kaat Debo uit. "We hebben een tijdelijke oplossing uitgewerkt om op een verantwoorde manier te heropenen in september. Maar om die oplossing structureel te integreren, is er jammer genoeg meer tijd nodig."

Videospeler inladen...

Er was een tijdelijke oplossing om verantwoord te heropenen in september, maar nu is er helaas meer tijd nodig

Kaat Debo, directeur ModeMuseum Antwerpen

Dus zit er niets anders op dan het MoMu eind januari 2022 opnieuw te sluiten. Voor de medewerkers van het MoMu is het een zware klap. "Het is inderdaad een bittere pil", zegt Debo. "Mijn team en ik zijn heel teleurgesteld maar we hebben de knop omgedraaid. Ofwel blijf je bij de pakken zitten, ofwel los je het probleem op om er in september 2022 opnieuw te staan met een fantastisch programma."

Beluister hier het gesprek met directeur Kaat Debo

Vliegende start

Op minder dan drie maanden tijd, lokte het vernieuwde MoMu dit najaar al meer dan 30.000 bezoekers. "We hebben een vliegende start genomen en het loopt goed. Daarom hebben we beslist om in januari nog een aantal extra avonden te openen om nog zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen voor we opnieuw dicht moeten."

Niet het volledige museum zal sluiten. "De administratie blijft werken en ook de modeafdelingen van de academie  blijven hier. De MoMu-shop en het MoMu-café kunnen ook gewoon open blijven. Achter de schermen blijft er ook veel werk voor het hele team", besluit Debo. 

Meest gelezen