De botsing.

Henry stopt wagen met onwel geworden bestuurder door eigen auto kapot te rijden: "So be it. Een leven is belangrijker"  

In Nederland heeft een automobilist ingegrepen toen een andere bestuurder onwel werd en gevaarlijke toeren uithaalde op de snelweg. Henry Temmermans gooide zijn eigen auto voor de wagen van de vrouw die bewusteloos was, goed wetende dat hij letterlijk in de brokken zou delen. Een dashcam filmde de reddingsactie.

Vrijdagnamiddag rijdt plots een auto in de berm naast de A28 (Harderwijk). Een vreemd manoeuvre. Henry Temmermans rijdt net voorbij, kijkt nieuwsgierig door zijn zijruit en ziet een bewusteloze vrouw achter het stuur zitten. Hij aarzelt niet.

In een paar seconden tijd besluit Temmermans gas te geven en zijn eigen auto voor die van de vrouw te parkeren. Door de botsing komt het slingerende voertuig tot stilstand en wordt wellicht erger voorkomen op de snelweg.

Bekijk hier de dashcambeelden van de reddingsactie (© RTV Nunspeet):

Videospeler inladen...

Temmermans stapt meteen uit en biedt hulp aan. "Ik zag dat ze had overgegeven. In haar nek voelde ik een hartslag, dat stelde me gerust. Ik heb geroepen: "Word wakker, wat is er gebeurd?" Dat hielp na 2 minuten", doet hij zijn verhaal uit de doeken aan Omroep Gelderland. "Mensen beschrijven dat als een fantastische daad. Ik kijk er zelf redelijk nuchter naar: ik heb totaal niet nagedacht over de gevolgen. Ik heb alleen gezien dat een vrouw in nood verkeerde en geprobeerd om het op de beste manier op te lossen." 

Vijf gebroken ribben, maar ze kan het nog navertellen
held Henry Temmermans

Temmermans heeft intussen telefoon gekregen van de familie van het slachtoffer om hem te bedanken. Ook had hij al contact met de vrouw zelf. Bij het ongeval liep ze vijf gebroken ribben op. "Maar ze kan het nog navertellen, dus die gebroken ribben neemt ze voor lief", aldus Temmermans.

Wat met de (bedrijfs)auto van Temmermans die weggesleept moest worden? Die liep schade op aan de achterbumper en de kofferbak is niet meer open te krijgen. "So be it. Een mensenleven is belangrijker", besluit hij. 

Meest gelezen