Foto: Franse militairen naar Mali.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

België gaat 250 militairen naar Mali sturen: ze zullen deelnemen aan Franse antiterreuroperatie 

België gaat 250 militairen naar het West-Afrikaanse land Mali sturen om er deel te nemen aan een Franse antiterreuroperatie tegen strijders van IS en Al Qaeda. Dat is vandaag overeengekomen op een Belgisch-Franse overleg in Brussel. Vanaf volgend jaar zullen de militairen vertrekken.

De Belgische militairen zullen deelnemen aan de Franse missie Takuba (wat "zwaard" of "sabel" betekent in een lokale taal).  Ze starten midden volgend jaar, althans als de situatie in Mali op dat moment voldoende stabiel is. Tegen het einde van het jaar moeten 250 manschappen ter plaatse zijn.

De Belgische militairen zullen in Mali deel uitmaken van een Franse operatie tegen terreur:

Videospeler inladen...

Ons land heeft nu al 115 militairen in de regio. Ze nemen deel aan twee operaties: een trainingsmissie van de Europese Unie en een vredesmissie van de Verenigde Naties. 

De 250 extra Belgische militairen zullen dus deelnemen aan een Franse operatie, op het drielandenpunt van Mali, Niger en Burkina Faso. "Ik heb begrepen dat ze vooral zullen worden ingezet in de tweede linie", zegt defensiespecialist Jens Franssen. "Dat betekent dat ze zullen meegaan met konvooien van de Fransen en bijvoorbeeld militaire kampen gaan bewaken. Maar het is niet uitgesloten dat ze mee gaan vechten tegen strijders van terreurgroepen IS en Al Qaeda." 

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen in "De wereld vandaag":

"Afghanistan van Afrika"

De missie is dus niet ongevaarlijk. Ze is ook omstreden, want Mali wordt een wespennest genoemd, of zelfs "het Afghanistan van Afrika". 

Mali en de andere landen van de Sahel, de landen onder Noord-Afrika, vormen al jaren een erg instabiele regio. Delen ervan zijn in handen van militanten die banden hebben met terreurbewegingen IS en Al Qaeda. 

Frankrijk heeft sinds 2013 zo'n 5.000 militairen in Mali, en ook in Niger en Burkina Faso. Desondanks is het geweld de laatste jaren alleen maar toegenomen. Vorig jaar was zelfs het dodelijkste jaar sinds het begin van de crisis.

"De vraag is dan: blijf je daarin investeren en er militairen naartoe sturen, in de hoop de regio te stabiliseren en er een soort vredesproces op gang te zetten? 

Maar het alternatief is: als je daar de troepen wegtrekt, bestaat het gevaar dat je daar complete anarchie krijgt, een plek waar terreurgroepen groot kunnen worden. Reken daar klimaatopwarming bij en een paar mislukte oogsten, en je hebt miljoenen mensen die naar de kust van Noord-Afrika trekken en in bootje naar Europa willen gaan. En dat is natuurlijk wat de Europese regeringen willen vermijden."

Omdat de draagkracht voor de Franse operatie in de Sahel aan het eroderen is, zoekt Frankrijk daarom op Europees niveau een soort "coalition of the willing". Het zoekt medewerkers aan de operatie, weliswaar onder Franse leiding. Niet alleen Belgische militairen zullen deelnemen, ook Zweden en wellicht Estland en Tsjechië willen meewerken. 

Bekijk de analyse van Stijn Vercruysse uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen