President Biden heeft gekozen: Jerome Powell blijft voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank

De president heeft gewikt en gewogen en de knoop uiteindelijk doorgehakt: het voorzitterschap van de Federal Reserve of Centrale Bank blijft in handen van de Republikein Jerome Powell. Daarmee negeert Joe Biden de vraag van zijn eigen linkervleugel om iemand anders voor te dragen en kiest hij voor een voorzichtige centrumkoers. Powells tweede termijn begint in een moeilijke periode. De Amerikaanse economie groeit fors, maar dat jaagt de prijzen voor de consument de hoogte in. 

De eerste termijn van de 68-jarige Jerome Powell loopt af in februari 2022. Biden moest dus beslissen of hij hem op post zou houden, dan wel vervangen. Vooral meer links-georiënteerde partijgenoten wilden liever een nieuw gezicht. Alexandria Ocasio-Cortez, lid van het Huis van Afgevaardigden, vond bijvoorbeeld dat hij in zijn beleid te weinig oog had voor de klimaatproblematiek. Senator Elisabeth Warren vond hem te soft in het afdwingen van financiële regelgeving. 

Er was een andere kandidaat in beeld gekomen: Lael Brainard, 59 jaar oud, vrouw en Democrate. Zij zat al in de raad van gouverneurs van de Centrale Bank. Biden draagt haar nu voor als vice-voorzitter. Dat is weliswaar een promotie naar de nummer 2-positie, maar het is niet de keuze waar linksere Democraten op gehoopt hadden. 

Republikein, maar geen Trumpiaan

Powell werd in 2018 door voormalig president Donald Trump als voorzitter van de Centrale Bank aangesteld. Het duurde niet lang of de president betreurde die beslissing. Toen Powell de rente verhoogde, veegde Trump hem de mantel uit. Hij noemde hem "een kerel waar nooit iemand van gehoord had en die nu de stoere wou uithangen". Later noemde hij zijn beleid zelfs "krankzinnig". 

Powell gaf geen krimp en zette rustig zijn eigen koers uit. Aanvankelijk beperkte hij het beleid van quantitative easing, waarbij de Centrale Bank de economie zuurstof geeft door er geld in te jagen. Later (in 2019 al) versoepelde hij dat beleid opnieuw.  En toen het coronavirus de Verenigde Staten hard aanpakte en ook de economie zware klappen toebracht, liet Powell de Bank ook aandelen opkopen. Het leverde hem, dan toch nog, de goedkeuring op van president Trump. 

Dat Powell een Republikein is, zal zijn herbenoeming vergemakkelijken. De Senaat moet die voordracht immers nog goedkeuren, en daar is de Democratische meerderheid uiterst krap. Elisabeth Warren kondigde al aan dat ze tegen zal stemmen. Maar Powell kan vrijwel zeker rekenen op de steun van voldoende centrumrepublikeinen. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kiezen voor groei of tegen inflatie

Powell begint aan een nieuwe ambtstermijn in een periode waarin de groei weer goed op gang is gekomen. Tegelijk jaagt dat de prijzen voor de Amerikaanse consument de hoogte in. Vooral de duurdere brandstof- en energieprijzen, maar ook de haperingen in de toeleveringsketen van grondstoffen, onderdelen of producten doen de inflatie weer stijgen. In oktober bedroeg die al 6,2 procent, het hoogste peil in ruim 30 jaar. 

Voorzitter Powell zal moeten laveren tussen twee doelstellingen: hij mag de groei niet te bruusk afremmen, maar hij moet tegelijk de inflatie binnen aanvaardbare perken houden. De kans dat hij de rente zal verhogen, neemt dag na dag toe. 

Meest gelezen