2018 Photothek

Drukte ook in coworkingkantoren beperkt, nu thuiswerken weer (bijna altijd) moet: "Bij controles wordt nagekeken of planten water kregen"

Ook op verschillende coworkingplaatsen in de provincie Antwerpen is minder volk aan het werk vandaag. Coworkingplaatsen zijn kantoorgebouwen, waar je één of meer werkplekken en vergaderzalen kan huren vanaf een uur of een dag. Bij Friday-Cowork kregen ze vorige week heel wat aanvragen, toen bekend raakte dat thuiswerken weer verplicht wordt. Bij Greenhouse en Spaces zien ze dat effect vandaag nog niet. "Het wordt ook wel degelijk gecontroleerd."

Nathalie Goovaerts is eigenares van Friday-Cowork. Een bedrijf met coworkingplaatsen op verschillende locaties in Antwerpen en Zwijndrecht. Coworkingruimten zijn lokalen die je kan huren om er te werken. Ze merkt dat er meer interesse is.

"We hebben met z'n allen intussen ervaren wat het is om voltijds thuis te werken, heel wat mensen zeggen dat het niets voor hen is. Wij merken nu al een verschil met vorige week, toen telewerken nog niet verplicht was", zegt Goovaerts in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "Vooral woensdagnamiddag is erg populair omdat de kinderen dan thuis zijn en mensen toch nog moeten kunnen werken. Maandagvoormiddag ook om de week productief te starten", zegt ze.

Nieuw publiek

Goovaerts merkt ook een verschil in het publiek voor en tijdens corona. Voor corona waren het vooral freelancers en zelfstandigen die gebruik maakten van coworking spaces. "Maar tijdens de eerste coronagolf heb ik het mogelijk gemaakt om hier een halve dag te komen werken, dat is heel laagdrempelig. De groep is veel breder geworden. Nu komen mensen die thuis geen eigen bureau hebben of nood hebben aan sociaal contact", vertelt ze.

Dat er een ander publiek opduikt sinds de coronapandemie, is ook Gunther Gielen van Greenhouse in Berchem en Mechelen opgevallen. "Naast start-ups en freelancers hebben we nu ook advocaten bijvoorbeeld en zelfs een CEO van een bedrijf."

Soms willen collega's nog fysiek  met elkaar overleggen. Ze zoeken daarom vaker coworking spaces op

Nathalie Goovaerts, eigenares van Friday-Cowork

Nu mensen weer minder naar kantoor mogen komen, is de vraag of ze meer naar coworkingplaatsen gaan, om toch niet thuis te hoeven zitten. Goovaerts merkt dat het aantal aanvragen stijgt. "Soms is er uiteraard overleg tussen collega's nodig en dat gaat veel efficiënter als het niet online moet gebeuren". Ze benadrukt dat dat ook veilig kan met nodige maatregelen. "Afstand houden, je mondmasker dragen wanneer je rondloopt, er zijn CO2-meters en we kunnen goed verluchten."

Beluister hier het gesprek met Nathalie Goovaerts en lees daarna voort:

Maar bij Greenhouse is het vandaag veel rustiger dan anders. "Misschien is het ook nog te vroeg", zegt Gunther Gielen. "We hebben wel plaatsen die vanaf een dag kunnen gehuurd worden, maar we doen dat ook alleen als het veilig kan. Zo zijn er extra scheidingswanden en is er eenrichtingsverkeer op bepaalde plaatsen, zodat je vanzelf meer afstand houdt."

Controle

Bij Spaces in Post X in Berchem is het ook heel kalm, zegt Edona Hajredini. "We hebben vier verdiepingen en daar zitten makkelijk zo'n honderd mensen per dag, maar vandaag is er bijna niemand. Sommigen delen samen een agenda en spreken zo af wie er komt en wie niet, om te vermijden dat er te grote groepen aanwezig zijn."

Ze hebben daar dan ook al ondervonden dat er wel degelijk gecontroleerd wordt. "De vorige keer dat thuiswerk verplicht was, is dat wel gebeurd. Dan melden ze zich aan en moet ik hen meteen naar het bedrijf brengen, dat ze willen controleren." Even verwittigen dat er inspectie onderweg is, kan dus niet. "Nee, en de controle gebeurt heel grondig. Onder andere aan de planten - hoe droog die zijn - wordt geschat hoe lang het geleden is dat er nog water werd gegeven. Ze kijken ook of er eventueel mokken of glazen staan, om te zien of er iemand is."

Beluister hier het verslag van reporter An Verstuyft:

Meest gelezen