Coronablog - Premier De Croo en 4 ministers in quarantaine na ontmoeting met Franse premier, die positief heeft getest

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en vier andere ministers moeten in quarantaine omdat ze vandaag een hoogrisicocontact hebben gehad met de Franse premier Jean Castex, die positief heeft getest. Eerder was geweten dat Belgian Cat Julie Vanloo en Rode Duivels Thorgan Hazard en Koen Casteels besmet zijn met het coronavirus. Lees hier alle updates over de coronacrisis van de afgelopen dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Croo en vier andere ministers in quarantaine na hoogrisicontact met Franse premier

BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) moet in quarantaine nadat hij een hoogrisicocontact heeft gehad met de Franse premier Jean Castex. Ook ministers Sophie Wilmès (MR), Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Ludivine Dedonder (PS) en Annelies Verlinden (CD&V) moeten in afwachting van een negatief testresultaat in quarantaine. 

De Franse premier Castex was vandaag nog in ons land voor een Belgisch-Frans veiligheidsoverleg, met onder anderen premier Alexander De Croo (Open VLD). 

Castex kreeg vanmiddag, op de terugweg van zijn ontmoeting met De Croo te horen dat zijn 11-jarige dochter positief getest had. Daarna heeft de man zelf een PCR-test ondergaan en die was dus positief. 

Woensdag

"Aangezien premier De Croo vandaag de Franse premier heeft ontvangen voor een Belgisch-Frans veiligheidsoverleg heeft hij onmiddellijk zijn activiteiten onderbroken", laat zijn woordvoerder weten. 

"Hij zal zich woensdag laten testen en blijf tot na zijn testresultaat in quarantaine. Ook de andere betrokken ministers (minister Wilmès, minister Van Quickenborne, minister Dedonder en minister Verlinden) zullen een PCR-test afleggen en blijven tot na het negatief testresultaat in quarantaine."

Wat doen na een hoogrisicocontact?

Als je een hoogrisicocontact hebt gehad met iemand die positief getest heeft, dan moet je meteen in quarantaine gaan en je laten testen. 

  • Ben je volledig gevaccineerd, dan kan je bij een negatief resultaat je quarantaine onmiddellijk stopzetten. Je moet je voor de zekerheid wel nog eens laten testen op dag 7. 
  • Ben je niet volledig gevaccineerd, dan moet je dezelfde testen doen en 10 dagen in quarantaine blijven.

Uitbaters horecazaken Gentse Overpoort roepen studenten op mondmasker te dragen

In de Gentse Overpoortstraat roepen uitbaters van horecazaken de studenten op om het mondmasker te dragen. Sinds vorige week geldt in nachtclubs een mondmaskerplicht voor wie niet neerzit of drinkt, maar in de danscafés in de Overpoortstraat is dat eerder de uitzondering dan de regel. 

Vanavond verwachten de uitbaters voor het eerst sinds de invoering van die regel een grote groep studenten, maar ze hebben geen zin om de mondmaskerregel voortdurend af te dwingen en hopen dan ook dat studenten zelf de nodige discipline zullen opbrengen. "We zullen wel de boodschap uitdragen en iedereen vragen om het te doen", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen.

Gents Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kijkt ondertussen ook naar die andere grote Vlaamse studentenstad, Leuven. Daar wordt in een centrale kiosk een CST-controle gedaan, waarna bezoekers een bandje krijgen. Het project wordt binnenkort geëvalueerd.

Burgemeester Brussel vraagt niet-gevaccineerden om weg te blijven van Winterpret en kerstmarkt

Brussels burgemeester Philippe Close vraagt aan niet-gevaccineerde personen om weg te blijven van Winterpret en de Brusselse kerstmarkt. Close verwacht veel bezoekers voor het evenement Winterpret, met zijn bijhorende kerstmarkt en schaatsbanen en dat kan een risico zijn voor mensen die minder goed beschermd zijn.

"Het is onmogelijk om de hele openbare ruimte af te sluiten. Indien u niet gevaccineerd bent, raden we u af om naar Winterpret te komen" aldus de Brusselse burgervader tijdens de gemeenteraad. "Er zal een menigte aanwezig zijn, zeker doordat andere kerstmarkten niet doorgaan. De niet-gevaccineerden nemen dus een groot risico."

Winterpret gaat dit jaar gewoon door, maar bezoekers zullen zich natuurlijk aan enkele maatregelen moeten houden. Op het hele parcours geldt een mondmaskerplicht en om toegang te krijgen tot de drank-, eet- en souvenirsstands heb je een bandje nodig dat aantoont dat je een geldig Covid Safe Ticket hebt voorgelegd. De bandjes kunnen op een tiental plaatsen in de stad afgehaald worden en zijn slechts één dag geldig. 

"De handelaars moeten zich er ook van bewust zijn dat zij een verantwoordelijkheid hebben. Als zij de bandjes niet grondig controleren, riskeren ze om uitgesloten te worden van Winterpret", waarschuwt burgemeester Close.

BEKIJK - Hoe reageren de Oostenrijkers op de nieuwe lockdown?

Oostenrijk is vandaag opniew in lockdown gegaan. Onze reporter Bram Vandeputte is ter plaatse en brengt verslag uit in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Kortrijkse kerstmarkt mag doorgaan

Na Brugge heeft ook Kortrijk beslist dat de kerstmarkt dit jaar kan doorgaan, maar wel met extra maatregelen om alles coronaveilig te laten verlopen. De kraampjes zullen verder verspreid staan van elkaar dan tijdens de vorige jaren. 

Lees hier meer: 

Directrice Brusselse Sint-Jan ziekenhuis betreurt steun voor betoging: "Wij zijn voor verplichte vaccinatie"

Hadewig De Corte, de directrice van het Brusselse AZ Sint-Jan ziekenhuis, betreurt dat enkele van haar zorgmedewerkers gisteren openlijk de betoging tegen de coronamaatregelen steunden. Maar ze benadrukt: "Het ging slechts om enkelingen, tachtig procent van ons personeel is gevaccineerd en wij pleiten als instelling voor een verplichte vaccinatie".

Lees haar volledig reactie in het artikel hieronder: 

Huisartsen protesteren op Facebook door kanarie als profielfoto te kiezen

Huisartsen staat het water aan de lippen: ze moeten voortdurend mensen testen op corona en allerhande attesten uitschrijven terwijl de telefoon roodgloeiend staat. “Wij zijn attestoloog in plaats van arts”, klaagt dokter An Lauryssen. Daarom begon zij een stil protest, online: ze veranderde haar profielfoto in een foto van een kanarie. Ondertussen volgen huisartsen over heel Vlaanderen haar voorbeeld.

Meer weten? Lees hier verder:

Wie zat er achter de rellen tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen?

De grotendeels vreedzame betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel draaide gisteren uit op relletjes en vernielingen. Op sociale media circuleren heel wat beelden waarbij "betaalde relschoppers" of zelfs politieagenten in burger met de vinger worden gewezen als aanstokers van het geweld. "Cowboyverhalen", klinkt het zowel bij politievakbond VSOA als bij actiegroep Viruswaanzin.

Lees meer in dit artikel: 

Gezondheidseconoom pleit voor snelle boosterprikken: “Eenvoudig en goedkoop middel om druk op ziekenhuizen weg te nemen”

Wat kunnen we op lange en korte termijn doen om de druk op onze ziekenhuizen weg te nemen? Dominique Vandijck, professor gezondheidseconomie aan de UGent en UHasselt ziet een aantal oplossingen en gaf er zonet uitleg bij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister hier de volledige uitleg door professor Vandijck:

Hadden we niet al lang het aantal bedden op intensieve zorg moeten uitbreiden? Volgens de professor is dat niet zo gemakkelijk: omdat je niet zomaar voldoende gekwalificeerd personeel kan vinden en het ook vaak een kwestie van jaren is om dergelijke afdelingen te bouwen.

Op de lange termijn denkt Vandijck wel aan een aantal oplossingen: 

  • Een opsplitsing in high care en medium care, omdat niet alle covidpatiënten aan een beademingstoestel moeten liggen.
  • Een noodziekenhuis, zoals het militaire ziekenhuis dat we nu hebben.
  • En de instroom van de patiënten goed proberen te regelen: dus niet snel de maatregelen loslaten, maar geleidelijker, zodat de ziekenhuizen de instroom beter kunnen opvangen.

Op de korte termijn denkt Vandijck aan deze drie dingen:

  • Beter nadenken over de capaciteit: moeten alle patiënten wel opgenomen worden?
  • Uitstellen van niet-dringende zorg, en die beter inplannen, op rustige momenten.
  • Inzetten op een snelle campagne van de boostervaccinatie. Dit had volgens de professor sneller moeten gebeuren, omdat het een eenvoudige en goedkope technologie is die de druk op de ziekenhuizen kan wegnemen.

Gouverneur van West-Vlaanderen eist gebruik van coronapas op Wintergloed in Brugge

Afgelopen weekend besliste de crisiscel van Brugge dat de kerstmarkt en het lichtparcours Wintergloed kunnen doorgaan. Voor de kerstmarkt wordt gebruikgemaakt van de coronapas (Covid Safe Ticket), maar voor Wintergloed volstaat het dragen van een mondmasker. 

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, vindt dat onvoldoende en eist dat een coronapas ook verplicht wordt op Wintergloed. Decaluwé beschouwt Wintergloed als een evenement waardoor het gebruik van de coronapas en het mondmasker verplicht zijn. "Vorig jaar waren er al problemen op Wintergloed door een massa volk. dit jaar moet het veilig verlopen", aldus Decaluwé.

Dit jaar moet Wintergloed veilig verlopen

Wintergloed start op vrijdag 26 november, de stad Brugge heeft nu één week de tijd om een oplossing te zoeken. "De stad moet een creatieve oplossing uitwerken om het Covid Safe Ticket te gebruiken, anders laat ik Wintergloed niet doorgaan", zegt Decaluwé.

Toerisme Brugge - Jan Darthet

Slovakije kondigt maatregelen aan voor niet-gevaccineerden

In Slovakije mogen niet-gevaccineerde mensen niet meer in niet-essentiële winkels komen, ook niet met een negatief testresultaat. “We hebben gekozen voor een strikte inperking, omdat we niet-gevaccineerden moeten beschermen”, zegt premier Eduard Heger tegen de openbare omroep RTVS.

Heger wil bovendien een verplicht vaccinatieplan voor ouderen voorstellen. Slovakije staat met 917 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners op de vierde plaats van het meeste aantal besmettingen, na Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. Volgens de vereniging van artsenvakbonden komt dat door een lage vaccinatiegraad en te zwakke maatregelen. Slechts 45,7 procent van de 5,4 miljoen Slovaken is gevaccineerd. 

Meer dan dubbel zoveel mensen laten nu eerste prik zetten dan begin oktober

Uit cijfers van Zorg en Gezondheid blijkt dat de voorbije twee weken meer mensen langsgaan om zich voor het eerst te laten vaccineren tegen het coronavirus. Afgelopen week kregen 8.500 mensen een eerste prik. Begin oktober waren dat er bijna 3.700. 

Er is een stijging in alle leeftijdscategorieën. "Buiten de groep 12 tot 15 jaar kan je ervan uitgaan dat de grote meerderheid van deze mensen personen zijn die eerder al een vaccinatiekans gekregen hebben en zich nu bedacht hebben", zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "Er kan nog een beperkt deeltje nieuwkomers zijn, bijvoorbeeld buitenlandse studenten of andere binnenkomers."

Studenten UAntwerpen kunnen toch nog niet feesten in spiegeltent

Heel wat studenten keken al weken uit naar het eerste feestje in de nieuwe spiegeltent op Campus Drie Eiken in Wilrijk, maar dat zal vanavond niet doorgaan. Studentenvereniging ASK-Stuwer was van plan om alle feestvierders aan de ingang te testen op corona, maar dat mogen alleen discotheken doen, dus trekken ze de stekker eruit. "Dit is enorm pijnlijk, hier gaan maanden voorbereiding aan vooraf."

Hier kan je meer lezen over de beslissing: 

Ondanks afbraak en afscheidsfeest, wordt vaccinatiecentrum in Flanders Expo in Gent toch opnieuw klaargemaakt

Nog een dikke week, en dan opent in Gent het vaccinatiecentrum in Flanders Expo opnieuw, voor de boosterprik ofwel de derde prik van het coronavaccin. In eerste instantie is de boosterprik er voor 65-plussers, maar ook voor mensen die nog niet gevaccineerd waren en zich nu toch willen laten vaccineren, en ook voor kinderen die sinds september 12 jaar zijn geworden.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen