AFP or licensors

Premier De Croo veroordeelt rellen bij coronabetoging scherp: "Crimineel en walgelijk gedrag"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) veroordeelt scherp de rellen die zijn ontstaan bij de betoging tegen het coronabeleid, gisteren in Brussel. "Betogen is toegestaan, maar het geweld is absoluut onaanvaardbaar. Dit is crimineel gedrag en walgelijk." Volgens hem hebben we maar één doel vandaag: samen vechten tegen het virus. "Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben."

Gisterennamiddag kwamen zo'n 35.000 mensen naar Brussel om te protesteren tegen het huidige coronabeleid en dan vooral de coronapas. De betoging begon rustig, maar tegen het einde begon een kleinere groep onrust te stoken en kwam het tot zware rellen. 

Drie agenten en één betoger raakten gewond, en ook de materiële schade is groot. Zo zijn er zes politiewagens beschadigd en werd een politiescooter in brand gestoken. Daarnaast is er ook heel wat schade aan openbare gebouwen, voertuigen en etalages van winkels. In totaal werden 45 mensen opgepakt, al ging het maar in 3 gevallen om een gerechtelijke aanhouding.

Bekijk hier enkele beelden van de rellen gisteren:

Videospeler inladen...

"We leven in een vrij land en betogen is toegestaan", reageert premier De Croo een dag later. "Meningen mogen vrij zijn, maar wanneer een betoging overgaat in geweld, is dat onaanvaardbaar, zeker als het geweld gericht is tegen de politie. Het is net de politie die er in deze moeilijke periode alles aan doet om de veiligheid van iedereen te garanderen. Net daarom is deze vorm van geweld absoluut walgelijk."

"Op dit moment is het alle hens aan dek, onder meer in de zorg", zegt De Croo nog. "Als een betoging op deze manier ontaardt, heeft dat niets meer te maken met vrijheid of met de discussie of vaccinatie nu goed is of niet. Het is gewoon crimineel gedrag."

Bekijk hier de reactie van premier De Croo over de betoging en de rellen:

Videospeler inladen...

De premier beseft naar eigen zeggen dat we al bijna twee jaar in een moeilijke periode zitten. "Ik begrijp de teleurstelling die er bij velen is, ook bij mij. We hadden niet verwacht dat we deze herfst nog op deze manier zouden moeten omgaan met de pandemie. Op zo'n moment moeten we elkaar net steunen en naar elkaar luisteren, op basis van correcte informatie en niet op basis van desinformatie die nog te vaak de ronde doet."

"We mogen ons niet uit elkaar laten spelen door een bijzonder kleine groep die misbruik probeert te maken van de twijfel die er bij sommigen is", zegt De Croo nog. "We hebben één doel vandaag: vechten tegen het virus. Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben."

Volgens minister van Justitie en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) moet de regering het signaal van de betogers die op een vreedzame manier de straat op gingen "ernstig nemen". "Het is belangrijk om te luisteren naar de mensen, zeker als ze informatie gebruiken die correct is", zegt hij. "Maar we gaan niet in discussie als het gaat over desinformatie, zoals de bewering dat de vaccins niet zouden werken."

We mogen ons niet uit elkaar laten spelen door een bijzonder kleine groep die misbruik probeert te maken van de twijfel die er bij sommigen is

Premier De Croo

"Ik begrijp de teleurstelling en een stuk frustratie", zegt ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "We hadden met z'n allen gehoopt dat het enkel nog de goede kant zou opgaan, maar we moeten nu vaststellen dat we terug moeten schakelen en weer wat voorzichtiger zullen zijn. We moeten goed nadenken en evenwichten zoeken als we maatregelen opleggen. We gaan deze stem zeker meenemen, maar het kan nooit een reden zijn om over te gaan tot geweld."

Hoe zit het met de arrestaties?

De politie pakte in totaal 45 personen op. In 42 gevallen ging het om een administratieve aanhouding, en die personen werden na hoogstens 12 uur vrijgelaten. In 3 gevallen ging het om een gerechtelijke aanhouding. 

"Twee van die drie verdachten, werden ter beschikking gesteld van het parket van Brussel", zegt het parket. "Ze worden verdacht van gewapende weerspannigheid omdat ze met projectielen naar de politie zouden hebben gegooid. Een van hen is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. De man wordt overgebracht naar de gevangenis en verschijnt later deze week voor de raadkamer. De tweede verdachte kreeg een rechtstreekse dagvaarding en zal zich op 2 december voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden."

De derde verdachte zou een voertuig en onroerende goederen hebben beschadigd. Hij werd vrijgelaten en zal op een later tijdstip worden ondervraagd.

De politie en het parket zullen er volgens premier De Croo en minister Van Quickenborne alles aan doen om meer relschoppers te vinden. "Dat zal onder meer gebeuren door de camerabeelden te analyseren", zegt Van Quickenborne. "Vorig jaar hebben we duidelijk met de parketten afgesproken dat geweld tegen de politie altijd vervolgd en bestraft moet worden. Ik verwacht dat de parketten dat nu ook strikt zullen toepassen."

Meest gelezen