De Warmste Week gaat coronaveilig door in Mechelen, maar zonder massa-evenementen

De Warmste Week blijft in de week voor Kerstmis te gast in Mechelen met een afgeslankt maar coronaveilig programma - met coronapas en reservatie. "Een massa-evenement gaan we niet organiseren, maar we willen de warmte van De Warmste Week behouden," zegt de burgemeester van Mechelen, Alexander Vandersmissen.  

Van 18 tot 24 december blijft de VRT-solidariteitsactie De Warmste Week welkom in Mechelen. Dat heeft het stadsbestuur beslist. "Minder groots dan eerder aangekondigd, maar wel coronaveilig," laat Mechelen weten. Massa-evenementen zullen er dan ook niet zijn.

Kleinschalig, met coronapas en reservatie

Kleinschalige activiteiten gaan wel door, coronaveilig met een beperkt publiek, met een reservatie en een coronapas op zak. “Op die manier voorkomen we een ongecontroleerde volkstoeloop,” zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). "De cijfers zijn wat ze zijn en de druk op de zorg neemt toe. We hebben met onze crisiscel vergaderd over de najaarsprogrammatie en we zijn blij dat we met de VRT hebben kunnen afspreken dat De Warmste Week doorgaat. Weliswaar in een afgeslankte versie, met reservaties en het Covid Safe Ticket. Op die manier kunnen we de Warmste Week op een veilige manier laten doorgaan."

Ongecontroleerde volkstoeloop voorkomen

Studio Brussel en MNM maken de hele week DWW-radio en -televisie vanuit Mechelen. Ook daar zal met reservaties worden gewerkt. Traditiegetrouw kwam wie een actie organiseerde voor De Warmste Week die zelf toelichten in de studio. Maar dat zal dit jaar niet kunnen, wegens corona. DWW-reporters gaan de vrijwilligers wel op een veilige manier opzoeken in heel Vlaanderen, verduidelijkt Floris Nieuwdorp van De Warmste Week. 

Op 6 december stelt De Warmste Week haar volledige programma voor. Het thema is dit jaar “Kunnen zijn wie je bent”.

Er wordt opnieuw geld ingezameld dit jaar, dat in een DWW-Fonds wordt gestort, beheerd in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Geld inzamelen, daar zijn Vlamingen sterk in, met allerlei acties van vrijwilligers, zoals dat al jaren gebeurt. Van wafels bakken tot auto’s wassen. Er zijn ook pins in de vorm van een vlammetje te koop. De Warmste Week roept de organisatoren wel op om extra creatief te zijn en de acties coronaveilig te houden.

Het ingezamelde geld in het DWW Fonds zal dienen om allerlei projecten te steunen die met het thema “Kunnen zijn wie je bent” te maken hebben. Non-profitorganisaties die een project willen indienen moeten wel snel zijn. Op 24 november worden de inschrijvingen afgesloten; op 6 december maakt de jury bekend welke projecten in aanmerking komen om te steunen. Dit zijn alvast enkele van de honderden voorgestelde projecten:

  • Inclusieve speeltuinen voor kinderen met een beperking (Team Pia)
  • Jongeren met het Syndroom van Down helpen om uit hun cocon te treden én dat met een inclusief koor waar jongeren met het Syndroom van Down in meezingen (Kloen VZW)
  • Çavaria en acht andere LGBTI+-organisaties en organisaties voor en door mensen met een handicap willen samenwerken. Door allemaal inclusiever te worden, willen zij extra toegankelijk zijn voor LGBTI+’ers met een handicap (Çavaria) 
  • Een boerderij met snoezelruimte voor mensen met een beperking en een percussiehuis op wieltjes voor rolstoelgebruikers (De Engelenhoeve) 
  • Bert is geboren met de spierziekte Duchenne. Hij acteert graag, maar dat is niet evident. Daarom maakt een bevriende regisseur een theaterstuk op maat (Duchenne Parent Project Belgium VZW) 
  • Weerbaarheidscursussen voor iedereen die zich onveilig voelt op straat (Pioen VZW) 

Meest gelezen