Diksmuidse Heirweg krijgt gescheiden fietspad

In Zedelgem is vandaag het nieuwe fietspad langs de Diksmuidse Heirweg geopend. Het traject van 3,5 kilometer lang vormt de missing link tussen het Vloethemveld, het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten (POV) en enkele recreatieve fietsroutes. Het project moet  het comfort en de veiligheid van de fietser verhogen.

Precies om 17 uur werd het lint over het fietspad aan de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem door de mandatarissen van de Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zedelgem doorgeknipt. Daar werd over een afstand van 3,5 kilometer een volledig nieuw fietspad aangelegd. Het fietspad verbindt de dorpskern van Zedelgem met die van haar deelgemeente Aartrijke. 

“Het fietspad verhoogt de veiligheid van de professionele en recreatieve fietser vanuit de richting Torhout en Aartrijke naar Brugge en omgekeerd”, legt schepen van mobiliteit Jurgen Dehaemers (CD&V) uit. “Het gaat dan vooral om jeugd op weg naar school of fietsers op weg naar het werk, maar ook om senioren die tijdens de dag fietsen van het ene naar het andere knooppunt.” 

Dubbelrichtingsfietspad

Buiten de bebouwde kommen van de 2 kernen werd de strook als dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 2,5 meter aangelegd. “Het was niet altijd mogelijk om aan beide kanten een fietspad aan te leggen en ook wel praktisch om de impact op de landbouw en het milieu te beperken”, vult Dehaemers aan. 

Wielrenster Julie Van De Velde uit Wijnendale kwam het fietspad al even testen. “Het ligt er supergoed bij. Vroeger moest ik op de baan fietsen, dat rolde niet goed en het was luidruchtig. Het fietspad is in asfalt en rijdt heel goed. Het ligt bovendien een eindje van de baan waar de auto’s rijden. Kortom heel veilig en aangenaam.” 

2,5 miljoen euro

De provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zedelgem sloegen de handen in elkaar voor de aanleg. De kostprijs bedraagt 2,5 miljoen euro. Beide besturen betalen elk ongeveer de helft.

De gemeente Zedelgem werkt momenteel nog aan een gelijkaardig traject. “Dat komt tussen Aartrijke en Jabbeke”, eindigt Dehaemers.  

Meest gelezen