Directrice ziekenhuis Sint-Jan na steun voor betoging: "Gaat om enkelingen, wij zijn voor verplichte vaccinatie"

Hadewig De Corte, de directrice van het Brusselse Sint-Jan ziekenhuis, betreurt dat enkele van haar zorgmedewerkers gisteren openlijk de betoging tegen de coronamaatregelen steunden. Maar ze benadrukt: "Het ging slechts om enkelingen, tachtig procent van ons personeel is gevaccineerd en wij pleiten als instelling voor een verplichte vaccinatie".

Tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen, gisteren in Brussel, kregen de manifestanten steun uit onverwachte hoek. Toen de protestmars langs het Sint-Jan ziekenhuis trok, was te zien hoe enkele zorgverleners openlijk hun steun betuigden aan de betogers. Enkele verpleegkundigen zwaaiden uitbundig toen de manifestanten langs kwamen. 

Voor de mensen die twijfelen aan de intenties van de zorgverleners, de slogans die ze hadden opgehangen, waren niet voor interpretatie vatbaar: "Neen tegen het vaccin" of "keuzevrijheid", schreven ze op hun steunbetuigingen aan de betogers.

Hadewig De Corte, directrice van het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel vindt het enorm spijtig dat enkele personeelsleden van haar ziekenhuis zich op die manier lieten opmerken. "Ik betreur dat een paar enkelingen openlijk sympathiseerden met de betogers op straat", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Beluister hier het volledige gesprek met Hadewig De Corte, directrice van het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel

"Ik wil benadrukken dat het slechts om een vier of vijf personen ging", gaat De Corte verder. "Meer dan 80 procent van ons personeel is al gevaccineerd en bij de artsen ligt het cijfer zelfs nog hoger. Heel wat collega's reageerden vandaag dan ook teleurgesteld op wat gisteren gebeurd is."

De directie van het Sint-Jan ziekenhuis is ondertussen ook in gesprek gegaan met het zorgpersoneel over de actie van enkele hulpverleners. "Het gaat niet alleen om deze enkelingen, maar ook over onze andere medewerkers die het tafereel moesten aanschouwen en het daar moeilijk mee hadden. En dat is nog steeds het merendeel van ons personeel", benadrukt De Corte nogmaals.

Wij pleiten voor een verplichte vaccinatie, zeker voor het zorgpersoneel

Volgens De Corte is het vaccin de enige oplossing om uit de pandemie te geraken en verder te kunnen gaan met het leven. "Niet alleen persoonlijk, maar ook als instelling pleiten wij al lang voor een verplichte vaccinatie, zeker voor het zorgpersoneel." De directrice is dan ook blij met de beslissing van de regering om het vaccin bij zorgpersoneel te verplichten. "We hebben een totale vaccinatie nodig om onze patiënten en onszelf te kunnen beschermen."

Een op de vijf niet gevaccineerd

De Corte betreurt de polarisatie die op dit moment bestaat rond de aanpak van het coronavirus. "Er is een kleine hard kern in de maatschappij die niet meer op een rationele manier te overtuigen valt, maar ik blijf erbij dat het om een kleine minderheid gaat." Dat weerspiegelt zich volgens de directrice ook binnen haar instelling. Een op de vijf medewerkers van het Sint-Jan ziekenhuis is nog niet gevaccineerd. "Ik geloof er sterk in dat we een groot deel van die 20% nog zullen kunnen overtuigen, maar bij die kleine hard kern zal dat altijd moeilijk blijven", aldus De Corte. 

De Corte vertrouwt er ook op dat de verplichte vaccinatie in het zorgpersoneel geen problemen zal veroorzaken voor de werking van haar ziekenhuis. "Ik merk uit gesprekken, zelfs met mensen die het op dit moment nog niet zien zitten, dat het uiteindelijk slechts een absolute minderheid zal zijn die niet zal meegaan in dit traject", besluit ze hoopvol.

Meest gelezen