AFP or licensors

Frankrijk stuurt agenten naar Guadeloupe om "zeer explosieve toestand" te helpen controleren

Frankrijk stuurt 200 politieagenten naar zijn overzeese departement Guadeloupe, een eiland in de Caraïbische Zee. 50 agenten zijn daar vandaag al aangekomen. Al een week lang breken op Guadeloupe elke nacht rellen uit. De directe aanleiding is de invoering van strengere coronamaatregelen, maar het ongenoegen zit dieper. "De toestand op Guadeloupe is zeer explosief", zegt de Franse president Emmanuel Macron. 

De voorbije nacht raakten twee agenten gewond en werden 38 mensen opgepakt na een nieuwe nacht van rellen op Guadeloupe. De rellen ontstonden begin vorige week, nadat een vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel was aangekondigd, een maatregel die ook al op het Franse vasteland is ingevoerd. Vakbonden riepen op om het werk te verlaten en de straat op te gaan. Het protest mondde nachten achtereen uit in rellen.

Branden werden aangestoken, wegversperringen opgeworpen en winkels geplunderd. Ook zijn schoten gelost op agenten en brandweermensen. Sinds vrijdag is tussen 18 en 5 uur een avondklok van kracht, maar die kon niet verhinderen dat mensen ook de voorbije nachten toch de straat op gingen.  

Scholen dicht

Gisteren werden zoveel wegversperringen opgeworpen dat het bijna onmogelijk is om veel plaatsen op het eiland te bereiken. De scholen op Guadeloupe zijn vandaag dicht gebleven. 

Volgens Franse media zijn relschoppers er ook in geslaagd om in te breken in een wapenopslagplaats in de kuststad Pointe-à-Pitre, wat de ongerustheid nog doet toenemen. "We weten niet waar dit zal eindigen", sprak de burgemeester zijn bezorgdheid uit op France Info. 

De vrees bestaat ook dat de onrust overslaat naar het naburige eiland Martinique. Ook daar hebben vakbonden nu opgeroepen tot een algemene staking.

Spoedberaad

"De situatie op Guadeloupe is zeer explosief", zegt de Franse president Emmanuel Macron. Hij vindt dat de autoriteiten daar de coronamaatregelen moeten blijven uitleggen, omdat "er niet mag worden gespeeld met de gezondheid van anderen". Nog niet de helft van de volwassen inwoners van Guadeloupe is gevaccineerd tegen het coronavirus.

Maar het ongenoegen over de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel mag dan de directe aanleiding zijn voor de onrust, de woede zit dieper. Guadeloupe is er economisch en sociaal beroerd aan toe. Het eiland, dat sterk afhankelijk is van Franse import, ziet de prijzen al langer de hoogte in gaan, maar de levensduurte is door de pandemie nog toegenomen. Een op de drie jongeren op het eiland is werkloos.

AFP or licensors

De Franse regering spreekt vandaag in Parijs met functionarissen uit Guadeloupe over de uit de hand gelopen situatie op het Franse eiland in de Caraïbische Zee. 

Guadeloupe, dat zo'n 400.000 inwoners telt, is een van de Franse overzeese gebieden. Samen met Martinique, Saint-Barth en Saint-Martin maakt het deel uit van de Franse Antillen, een eilandengroep in de Caraïbische Zee, zo'n 600 kilometer voor de kust van Zuid-Amerika.

Meest gelezen