Brussel meet schade op na betoging tegen coronabeleid, gedupeerde getuigt: "16 ramen kapot, dit gaat 35.000 euro kosten"

In Brussel wordt vanmorgen de schade opgemeten na een  betoging tegen het coronabeleid gisteren. "De materiële schade is enorm", klinkt het. Alles samen zijn 45 mensen opgepakt. In slechts drie gevallen ging het om een gerechtelijke arrestatie, de rest is vrijgelaten. Daarnaast zal de politie al het beschikbare beeldmateriaal analyseren om verdachten te kunnen identificeren.

Bij de betoging gisteren zijn drie agenten en één betoger gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Ook de materiële schade is groot. Zo zijn er zes politiewagens beschadigd en een politiescooter in brand gestoken. Daarnaast is er ook schade aan openbare gebouwen, voertuigen, etalages van winkels en ramen van kantoorgebouwen.

"Er zijn 16 ramen kapot, dat gaat 35.000 euro kosten", zegt Fabienne Defrance van Cohezio, een van de beschadigde kantoorgebouwen. Ook een postkantoor werd kort en klein geslagen:

Videospeler inladen...

Vanmorgen vroeg zijn verschillende mensen de schade aan het opmeten. Een stellingbouwer die vrijdag zijn stellingen had afgebroken en die vandaag wilde oppikken, vindt die nu verspreid over het fietspad terug (foto onder). "Alles ligt overal in het rond en de bakken zijn kapot", zegt hij misnoegd.

Wat verderop is een aannemer zijn beschadigde werf aan het inspecteren. "Onze container is in brand gestoken en de werfafsluiting is in stukken (zie foto onder)", zegt hij. "Dit is vandalisme. Iedereen zijn mening, maar niet op deze manier."

"De materiële schade is enorm", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Er is schade aan privévoertuigen en winkels die werden overvallen door klein crapuul die het nodig vinden om bij zo’n betoging geweld te gebruiken of zaken in brand te steken."

45 mensen opgepakt

Alles samen zijn 45 mensen opgepakt. In slechts drie gevallen ging het om een gerechtelijke arrestatie, de andere 42 mensen werden administratief opgepakt en daarna vrijgelaten. "Twee van de drie verdachten die gerechtelijk waren opgepakt, werden nadien ter beschikking gesteld van het parket van Brussel", zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

Die twee worden verdacht van "gewapende weerspannigheid" omdat ze met projectielen naar de politie zouden hebben gegooid. "Een van hen werd al voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsbevel heeft geplaatst. De man wordt overgebracht naar de gevangenis en verschijnt later deze week voor de raadkamer", zegt het parket.  "De tweede verdachte kreeg een rechtstreekse dagvaarding en zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden."

Daarnaast zal de politie al het beschikbare beeldmateriaal analyseren om verdachten te kunnen identificeren en eventueel te linken aan bepaalde feiten. Ze vragen daarbij ook de hulp van eventuele voorbijgangers:

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) veroordeelt de onruststokers "ten strengste" op Twitter.

Houssin hoopt dat justitie zware straffen zal opleggen aan de heethoofden. "Alleen stellen we in de praktijk vast dat justitie veel belooft, maar dat de mensen er van af komen met een geitenwollensokkenstraf", aldus Houssin. "Onze mensen blijven gemotiveerd, maar de politie wordt gebruikt als de dweil van de maatschappij. Zowel door sommige burgers die het slecht menen, als door de politiek."

Bekijk hier een overzicht van de rellen in deze korte video:

Videospeler inladen...

Vreedzaam begonnen

Alles samen zijn gisteren zo'n 35.000 tegenstanders van het coronabeleid op straat gekomen. Ze eisten hun vrijheid terug. "Ik ben het niet eens met de coronapas", zegt Isabelle Broeckaert die mee betoogt. "We gaan naar een wereld waar ik me niet fijn in voel." Er zijn bij de betogers ook veel mensen die zich uitspreken tegen het nut van vaccinaties.

Bekijk hier de reportage over de betoging zelf:

Videospeler inladen...

De betoging was dan wel vreedzaam begonnen, op verschillende plekken kwam het toch tot incidenten. VRT NWS-verslaggever Saskia De Schutter zag hoe het vanmiddag uit de hand liep in de buurt van het Jubelpark.

"De betogers mochten het Schumanplein niet op en zaten hier allemaal op elkaar", legt ze uit. "Dan zijn ze begonnen met de politie uit te dagen en er stenen naar te gooien. De politie heeft dan traangas ingezet om de mensen naar het Jubelpark te drijven. Daarna is een kat-en-muisspel begonnen."

Bekijk hier de volledige uitleg van De Schutter:

Videospeler inladen...

Betogers vallen de politie aan en koelen hun woede op straatmeubilair en winkels:

Videospeler inladen...

De politie drijft groep onruststokers met waterkanon naar Jubelpark:

Videospeler inladen...

Meest gelezen