Foto: Radio 2

Heraanleg Turnhouts Vennengebied gestart: "Natte natuur herstellen om ons te beschermen tegen overstromingen"

In het natuurgebied Turnhouts Vennengebied in Oud-Turnhout zijn werkzaamheden gestart om de natte natuur te herstellen. Zo worden er 20 vennen heraangelegd zodat er meer water is, wat goed is voor de planten en de dieren die water nodig hebben. Het moet ook bescherming bieden tegen overstromingen bij overvloedige regenval.

De voorbije decennia is drie kwart van de natte natuur in Vlaanderen verdwenen. Nochtans heeft natte natuur heel wat voordelen. De gebieden werken als een soort van spons en houden water vast bij hevige regenval om overstromigen te voorkomen. "Ook de opslag van CO2 is groter in natte gebieden", vertelt Rik Hendrix, nationaal voorzitter van Natuurpunt Beheer. 

In het natuurgebied Turnhouts Vennegebied zijn werkzaamheden afgetrapt om de vennen te herstellen. In het totaal gaat het over een oppervlakte van 108 hectare ven. "Grachten worden ondieper gemaakt en we gaan met grondboren op zoek naar de plekken waar vroeger de venbodem zat en dan proberen we die op dezelfde plaatsen terug te leggen", gaat Hendrix verder.

Grachten worden ondieper gemaakt en we gaan met grondboren op zoek naar plekken waar vroeger de venbodem zat

Rik Hendrix, voorzitter Natuurpunt

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) was onder de indruk van de werken. "Het is een prachtig gebied en het is heel belangrijk dat we het ven herstellen", zegt Demir. "Dat moet ons beschermen tegen overstromingen maar het is ook goed voor de natuur zelf." Natuurpunt hoopt dat er unieke planten en dieren zullen terugkomen, zoals oeverkruid, waterlobelia en misschien wel een kraanvogel. 

Het project komt er met financiële steun van The Coca-Cola Foundation. De werkzaamheden zullen zo'n vier jaar duren.  

Foto: Radio 2

Meest gelezen