BEKIJK: Wie kwam er betogen tegen de coronamaatregelen in Brussel? "Wat hen samenbrengt is wantrouwen"

35.000 mensen stapten gisteren mee in de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel. Wie zijn die mensen en wat zijn hun motieven? "Terzake" zocht het uit. 

"Dat er 35.000 betogers gingen zijn had bijna niemand verwacht", zegt VRT-journalist Saskia De Schutter die verslag uitbracht van de betoging. De manifestanten waren heel divers. Ze kwamen zowel uit linkse als uit rechtse hoek, onder de slogan "Samen voor vrijheid en tegen de coronapas". Er zitten niet alleen mensen bij die tegen vaccinatie zijn, maar ook mensen die vinden dat hun grondrechten worden aangetast. 

Bekijk hier de reportage uit "Terzake" over wie de betogers in Brussel waren:

Videospeler inladen...

"Het gaat om kleine groepjes die telkens een ander aspect van de coronamaatregelen aan de kaak stellen, zoals mondmaskerplicht of verplichte vaccinatie in de zorg", zegt Rien Remmery die voor VRT NWS en Knack online desinformatie onderzoekt. 

"Al die groepjes hebben zich nu geordend onder één groot platform, specifiek voor deze betoging. Het platform heet samen voor vrijheid. De boodschap van de betoging - voor vrijheid en tegen de coronapas - was niet zo uitgediept, omdat het zo breed mogelijk gehouden werd, zodat iedereen kon meedoen." 

Wantrouwen

Professor persuasieve technologie Karolien Poels was niet echt verrast door de betoging. "We voelden al een tijdje dat er veel verzet is tegen de maatregelen en weerstand tegen het vaccineren", zegt ze in "Terzake". 

Bekijk hier het interview met professor Karolien Poels over hoe je kunt omgaan met vaccinatietwijfel:

Videospeler inladen...

"Mensen hebben heel uiteenlopende motieven om zich niet te laten vaccineren. Je hebt mensen die zeggen: wij gaan voor alles wat natuurlijk is, de natuurlijke immuniteit zal ons helpen. Je hebt ook mensen die zich verzetten tegen alles wat hen ogenschijnlijk wordt opgedrongen door de overheid. Die mensen zeggen dat ze niet de hele tijd in een keurslijf willen lopen. Dat ze hun eigen autonomie niet willen verliezen. Hier komen deze twee groepen samen."

"Wat hen momenteel samenbrengt is wantrouwen. Wantrouwen tegenover de overheid, de wetenschap, de farma-industrie en de media. Dat leidt nu tot verzet."

Je moet die mensen het gevoel geven dat ze grip kunnen krijgen op de situatie.

Karolien Poels, professor persuasieve technologie

Hoe moet de overheid hiermee omgaan? Volgens Poels heeft het weinig zin om tijd en energie te steken in verplichte vaccinatie. "Er is een kleine groep die nog niet gevaccineerd is, maar met een verplichting ga je die mensen nog altijd niet gevaccineerd krijgen. Zij gaan zich tegen die verplichting blijven verzetten. Je moet die mensen het gevoel geven dat ze grip kunnen krijgen op de situatie."

Meest gelezen