"We fluiten in het donker over de corona-aanpak, niemand weet of het beleid van ons land zal werken"

PS-voorzitter Paul Magnette verkiest zijn rol aan de zijlijn, en zijn invloed van daaruit aan de regeringstafel. Dat is gebleken bij de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. En dat is niet het enige wat Wetstraatjournalist Ivan De Vadder afgelopen week heeft vastgesteld. De bestaande ideologische tegenstellingen in de schoot van de federale regering komen nu ook voor het eerst bovendrijven bij de aanpak van de coronapandemie.

Die lange vergadering

De beslissing van de federale regering om het zorgpersoneel te verplichten zich te vaccineren, is vooral in Franstalig België hard aangekomen. Getuige daarvan de stakingsaanzeggingen bij twee socialistische centrales voor de Brusselse ziekenhuizen. Door de lagere vaccinatiegraad daar - en in Wallonië - zouden de gevolgen van de eventuele ontslagen bij het zorgpersoneel, als gevolg van de weigering om zich te laten vaccineren, heel ingrijpend kunnen zijn voor de zorgsector. 

Vandaar de sociale onrust in de sector. Vandaar ook de steun van leden van het zorgpersoneel voor de betoging van gisteren tegen de coronamaatregelen van de regering. Vandaar ook dat de grootste partij van de regering, de PS, op haar gegeven woord moest terugkomen.

Het idee om het zorgpersoneel dat zich niet wil laten vaccineren te ontslaan, werd aangepast. Naast de mogelijkheid van ontslag, heeft de PS nu ook de mogelijkheid van een schorsing bekomen, met behoud van contract, zodat werknemer en werkgever verbonden blijven, en dat contract later opnieuw kan geactiveerd worden.

Vicepremier Dermagne en PS-voorzitter Magnette.

Het feit dat de kern van de regering, voor die nuancering, een vergadering van meer dan 12 uur veil had, geeft aan hoe belangrijk die eis was voor de PS. Het noopte Paul Magnette er zelfs toe om als (PS-)partijvoorzitter tussen te komen in het werk van de regering, en de eigen vicepremier Pierre-Yves Dermagne opzij te duwen.

De corona-aanpak is een politieke steen des aanstoots geworden
Wetstraatjournalist Ivan De Vadder

Een ander gevolg van die lange vergadering is dat nu ook de corona-aanpak een politieke steen des aanstoots is geworden binnen de federale regering. Tot nu toe werkte die regering bij de aanpak van de pandemie in een relatieve eenheid, vooral door het duo Frank Vandenbroucke-Alexander De Croo.

Als er al wrijvingen waren, dan waren die met de deelstaatregeringen. De bestaande ideologische tegenstellingen in de schoot van de federale regering werden uitsluitend blootgelegd bij de discussies over de arbeidsmarkt, de pensioenen en het loonakkoord. Maar dus voortaan ook bij de aanpak van de coronapandemie.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Over fluiten in het donker

Zo weigeren de liberale partijen, met de premier op kop, de vaccinatie te verplichten voor de hele bevolking. Nochtans pleiten de socialisten daarvoor, omdat je dan geen uitzondering meer hoeft te maken voor het zorgpersoneel; net als de CD&V, en Groen, dat op die manier een tweedeling in de samenleving tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden probeert te vermijden. Maar eerste minister De Croo noemt een algemene vaccinatieverplichting “politieke luiheid”, omdat volgens hem de echte uitdaging is, om mensen te proberen overtuigen.

Bovendien zou de algemene verplichting wel eens een omgekeerd effect kunnen hebben, zegt de premier: “Willen we echt de antivaxers vleugels geven?” Nochtans stonden die gisteren al mee te betogen, samen met 35.000 anderen, in de straten van Brussel tegen de corona-aanpak van de regeringen. Daarvoor hadden ze de drijfveer van een algemene verplichting niet eens nodig.

De tandem De Croo-Vandenbroucke.
DLE

Bovendien is een algemene verplichting niet eens een zaligmakende oplossing, het biedt het ook niet meteen een uitweg uit de pandemie. Premier De Croo zei dit weekend: “We moeten ook stoppen met te denken dat een volledige vaccinatie de druk op de zorg helemaal wegneemt.”

 In "De zevende dag" (Eén) voegde viroloog Peter Piot eraan toe: "Vóór de deltavariant dacht ik dat we het virus konden tegenhouden met 70 procent vaccinatie, waar we nu aan zitten. En er zullen nog varianten komen. Hoe langer mensen niet gevaccineerd zijn, hoe groter de kans dat er varianten komen die besmettelijker of dodelijker zijn. Daarom moeten we de combinatie van maatregelen aanhouden.”

Naast vaccins zullen ook mondmaskers de komende tijd een belangrijke bescherming vormen, bekijk hier het volledige gesprek met Peter Piot in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Dat besef geeft ons eigenlijk weinig perspectief, je voelt dat iedereen zo goed mogelijk - de ene politicus al wat sneller dan de andere; het ene land al wat consequenter dan het andere - doet wat hij of zij denkt te moeten doen.

Maar we fluiten op dit moment in het donker. Niemand weet of wat we doen ook effectief zal helpen, of we daardoor de vierde golf kunnen aftoppen, en of we een vijfde golf zullen kunnen vermijden. Maar we fluiten dapper voort, vooral ook om onze angst en onzekerheid te kunnen wegnemen.

Meest gelezen