Zal Bieber gehoor geven?

"Zing niet voor de moordenaars van mijn geliefde", verloofde van journalist Khashoggi richt zich tot Justin Bieber

De verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi heeft Justin Bieber opgeroepen om in december niet op te treden in Saudi-Arabië. In een brief verzoekt Hatice Cengiz de popzanger "een sterke boodschap" te sturen naar de moordenaars van haar geliefde.

De brief van Cengiz staat gepubliceerd in de krant The Washington Post, een van de voormalige werkgevers van Khashoggi. Ze zegt dat Bieber een "unieke kans" heeft om "zijn naam en talent niet te laten gebruiken om de reputatie van een regime te herstellen dat critici vermoordt".

"Dit jaar lanceerde jij een album getiteld "Justice" en een ander album "Freedom". Als je niet optreedt, zal je stem luid en duidelijk gehoord worden (bij miljoenen), zijnde: ik treed niet op voor dictators, ik verkies rechtvaardigheid en vrijheid boven geld", schrijft Cengiz. 

De moord op Khashoggi? In oktober 2018 stapte Jamal Khashoggi, een bekende kritische reporter in de Saudische wereld, het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul binnen. Hij wou er documenten ophalen om zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde Hatice Cengiz te organiseren. Khashoggi verliet het consulaat echter nooit. Uit afluisterapparatuur van de Turkse geheime dienst zou blijken dat Khashoggi daar op een brutale manier vermoord is door de Saudi's. 

Saudi-Arabië ontkende eerst, maar na een eigen onderzoek gaf het Saudische gerecht toe dat Khashoggi in het consulaat gedood was. Het zou de bedoeling zijn geweest om "de journalist te overtuigen om terug te keren", maar dat zou uit de hand zijn gelopen. Aan Khashoggi werd een overdosis aan kalmerend middel toegediend, waarna hij overleed. Zijn lichaam zou in stukken zijn gezaagd maar werd nooit gevonden.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In Saudi-Arabië zijn vijf mensen tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op Khashoggi. Heel wat sporen leidden naar kroonprins Mohammed bin Salman als opdrachtgever. Mensen uit zijn entourage werden vrijgesproken.

Bieber is op 5 december de hoofdact op de eerste  F1-race in Jeddah waar ook A$AP Rocky en David Guetta optreden. Twee jaar geleden trok de bekende rapartieste Nicki Minaj zich nog terug. Zij zou ook zingen op een festival in Jeddah, maar ze bedacht zich en drukte haar steun uit voor vrouwen en de holebigemeenschap in het ultraconservatieve islamitische koninkrijk. 

Meest gelezen