KLAAR: Identiteit

 

 

Het jaareinde zal helemaal draaien rond ‘identiteit’ en ‘kunnen zijn wie je bent’. Deze thema’s zijn hot maar liggen ook gevoelig. Ze staan centraal in de inzamelactie “De Warmste Week” en in een nieuwe EDUbox.

Identiteit is een verhaal van iedereen: elk individu moet op zoek naar zichzelf en doorloopt daarvoor een proces. Voor de ene gaat dit gemakkelijk, voor de andere wat moeilijker. Bovendien zijn we allemaal anders, allemaal uniek. En dan wil het wel eens botsen onderling. Dus hoe meer kennis we hebben over identiteit en het proces errond en hoe meer we erover praten met elkaar, hoe meer begrip er ook zal zijn voor elkaar.

KLAAR maakt een overzicht van interessant materiaal rond het thema 'identiteit' om erover te praten in de klas.

Het jaareinde nadert en dan kunnen we opnieuw geld inzamelen voor “De Warmste Week”, een jaarlijkse actie van de radiozenders van VRT om geld in te zamelen voor een goed doel. Deze keer draait het thema rond 'Kunnen zijn wie je bent'. Je niet oké voelen, is echt oké. Kunnen zijn wie je bent, is het belangrijkste. Het is een actueel thema dat sterk leeft bij jongeren. De Warmste Week wil geld inzamelen om concrete zaken binnen dat thema te veranderen.

Wil jij de projecten van ‘De Warmste Week’ steunen? Alle info kan je terugvinden op Home | De Warmste Week #kunnenzijnwiejebent #DWW21

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Gloria Monserez (StuBru), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Eén) maken iedereen warm om mee te doen en projecten voor te stellen die ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. Maar Gloria, Kawtar en Stéphan doen dat niet alleen. Ze krijgen de hulp van 18 andere jongeren die het thema ook heel belangrijk vinden. Samen dus 21 geëngageerde jongeren uit Vlaanderen of Brussel die hun schouders onder het thema 'Kunnen zijn wie je bent' willen zetten. Ze nemen het heft in handen om de hele Vlaamse samenleving, jong én oud, in beweging te krijgen voor dit centraal thema van ‘De Warmste Week’.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het thema van de solidariteitsactie van VRT - De Warmste Week - is 'kunnen zijn wie je bent'. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 Vlamingen niet het gevoel heeft te kunnen zijn wie hij is. Jezelf kunnen zijn, dat verdient toch iedereen? Maar zo simpel is dat niet altijd. Met erover te praten kom je al een eind ver. En om dit thema bespreekbaar te maken in de klas, lanceert VRT de EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent.

Finn (16), Luna (18) en Eva Luna (16) zijn enkele van de 21 ambassadeurs van ‘De Warmste Week’. Ze getuigen voor het instagramkanaal nws.nws.nws over het belang van het thema ‘kunnen zijn wie je bent’.

Videospeler inladen...

1 op de 5 Vlamingen vanaf 12 jaar heeft het gevoel niet helemaal zichzelf te kunnen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT. "Kunnen zijn wie je bent" is daarom het thema dit jaar van @dewarmsteweek. Maar hoe zit het bij jullie? Kunnen jullie altijd zijn wie je wil zijn? Ons instagramkanaal voor jongeren nws.nws.nws vraagt het aan enkele volgers.

Videospeler inladen...

“Eigenlijk is iedereen een beetje kierewiet.”, zegt Ed Sheeran. Hij bewees dat het thema ‘Kunnen zijn wie je bent’ hem nauw aan het hart ligt tijdens een speciaal concert voor ‘De Warmste Week’. Tijdens deze eerste actie werd er al 108.429 euro ingezameld. Presentatrice Siska Schoeters kon Ed Sheeran interviewen over het thema van de DWW21.

Videospeler inladen...

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen. Ook elk meisje of jonge vrouw. Dat vindt ook Peter Huyghe, die met zijn Pioen vzw een project heeft ingediend voor ‘De Warmste Week’. Met het project hoopt hij zoveel mogelijk meisjes en jonge vrouwen een gratis weerbaarheidscursus te geven, zodat ze met nog meer zelfvertrouwen en veiligheid in het leven kunnen staan.
Danira Boukhriss Terkessidis interviewt in deze reportage voor DWW21 Peter Huyghe, Tomas Huyghe (vriend Julie Van Espen) en Lauren (nicht Julie Van Espen).

Videospeler inladen...

Waarom is het belangrijk om jezelf te kunnen zijn in onze samenleving, wat zijn mogelijke gevolgen als dat niet zo is, wat kan je eraan doen, ... VRT-kijkers stellen hun vraag aan Mia Leijssen, professor psychologie KULeuven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen