Lierse werkzoekenden kunnen voortaan "sollicitatiefiets" lenen

In Lier kunnen werkzoekenden die worden begeleid door het OCMW, de VDAB of andere organisaties voortaan gratis een elektrische fiets gebruiken om te gaan solliciteren of om een opleiding te gaan volgen. Wanneer ze werk vinden, kunnen ze de "sollicitatiefiets" ook de eerste weken nog gebruiken. Heel wat werkzoekenden geraken volgens het stadsbestuur maar moeilijk aan een job, omdat ze niet vlot op hun bestemming geraken.

In oktober 2021 waren er 1.210 werkzoekenden in Lier. Het afgelopen jaar is de werkloosheid in Lier in het algemeen wel fors gedaald, met bijna 13 procent. Maar bij laaggeschoolden en mensen van allochtone origine is de daling veel minder sterk, nog geen 3 procent. 

Trajectbegeleiding

Werklozen zonder fiets, rijbewijs of auto hebben het veel moeilijker om aan werk te geraken, merkt de stad. Met de gratis sollicitatiefietsen willen sociaaleconomiebedrijf Werkmmaat en de stad Lier dat probleem aanpakken. "Zodra hun trajectbegeleider een aanvraag heeft ingediend, kunnen ze hun fiets afhalen op het Fietspunt", zegt schepen voor Sociale Zaken Annemie Goris (N-VA). 

Ze kunnen er dan ook langere tijd gebruik van maken. "Mochten ze een job vinden, door te solliciteren of door een opleiding te volgen, dan mogen ze de fiets de eerste weken blijven gebruiken om naar hun nieuwe werkplek te rijden."

Lier stelt voorlopig twee elektrische fietsen ter beschikking. Als het initiatief succes heeft, wordt het aanbod nog uitgebreid.

Meest gelezen