Radio 2

Lokeren maakt geld vrij voor buurt- en burgerprojecten

Lokeren voorziet 165.000 euro om een proefproject rond “buurtbudgetten” op te zetten. De stad geeft daarmee burgers de kans om zelf initiatief te nemen om hun buurt beter te maken voor iedereen. Alle inwoners ouder dan 16 jaar, maar ook verenigingen of ondernemingen, zullen een voorstel kunnen indienen. In het proefproject zijn 10 buurten geselecteerd.

Lokeren wil, naar het voorbeeld van Gent en andere steden en gemeenten, de eigen bevolking buurtprojecten laten indienen die financiële steun krijgen van de stad.  De stad wil beginnen met een budget van 165.000 euro en 10 buurten waarin projecten kunnen worden voorgedragen. Per project kan maximaal 15.000 euro steun gevraagd worden. Dat is het voorstel van het stadsbestuur dat wel nog door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. 

Wat en waar?

Lokeren wil starten met 10 buurten: Bergendries-Kopwijk, Lokeren Centrum-Stationswijk, Oudenbos-Nieuwpoort, Eksaarde, Spoele-Naastveld-Everslaar, Daknam , Doorslaar, Bospark-Rozen-Oude Bruglaan, Hillare-Heiende, en Heirbrug-Puttenen. De stad heeft ook een leidraad mee voor de in te dienen projecten. Het geeft zelf 6 categorieën waarin de projecten moeten passen: 

- leefbaarheid
- vrije tijd
- fietsers en voetgangers
- groen, planten en dieren
- straten en pleinen
- sociale projecten/participatie

Nog niet voor onmiddellijk

De projecten kunnen pas ingediend worden van 1 september volgend jaar en dat tot het einde van 2022. De stad zal dan een eerste selectie maken uit de ingediende projecten, maar het zal uiteindelijk de Lokeraar zijn die zal kunnen beslissen welke projecten geld krijgen. Ze zullen daarover kunnen stemmen in maart en april 2023. Vanaf juni 2023 krijgen de geselecteerde projecten dan ruim een jaar de tijd om uitgevoerd te worden.

Meest gelezen