radio 2

Maasmechelse ondernemers boos over nieuw belastingreglement: "We gaan 30% meer belastingen moeten betalen"

Een nieuwe belasting voor ondernemers in Maasmechelen zet kwaad bloed. De nieuwe gemeentebelasting wordt berekend op de bedrijfsoppervlakte en komt in de plaats van vier afgeschafte belastingen. Volgens UNIZO zouden alle bedrijven samen met die nieuwe belasting zo'n 30 procent meer moeten betalen.

Volgens Ward Conings van UNIZO Maasmechelen is bedrijfsoppervlakte  geen goed criterium om een belasting op te berekenen:  "Het is niet omdat een bedrijf groot is, dat het ook financieel rendabel is ten opzichte van een bedrijf dat bijna geen ruimte gebruikt", legt hij uit. "Neem nu een bedrijf dat administratief alleen maar een bureau nodig heeft. Dat draait een omzet op enkele vierkante meter. Qua rendabiliteit kan je dat niet vergelijken met een winkel die een magazijn en een toonzaal nodig heeft om te kunnen draaien."

Nog volgens UNIZO valt de nieuwe belasting ook hoger uit voor de meeste bedrijven. De ondernemersorganisatie vraagt ook dat de  belofte van het gemeentebestuur om de meeropbrengst van de nieuwe belasting terug te geven aan bedrijven die voor extra werkgelegenheid zorgen, wordt opgenomen in het reglement. 

UNIZO heeft berekend dat alle bedrijven in Maasmechelen met deze nieuwe  samen 30 procent meer belastingen zullen gaan betalen. Morgen bespreekt de gemeenteraad de nieuwe belasting. 

Meest gelezen