Belga Image

Schuurmachine, ducttape en hout uit Brazilië: parkethersteller Nico Impens moet Gentse piste oplappen na val Cavendish

Na de zware val van wielrenners Mark Cavendish en Lasse Norman Hansen tijdens de Gentse Zesdaagse heeft parkethersteller Nico Impens meteen de nodige herstellingswerken uitgevoerd. Impens is al 15 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de piste.

Tijdens de finale van de Zesdaagse van Gent gisteren kwamen de Britse wielrenner Mark Cavendish en de Deen Lasse Norman Hansen zwaar ten val. De piste raakte daardoor beschadigd, de man die het parket herstelde is Nico Impens. Hij is al 15 jaar verantwoordelijk voor de piste. Toen Cavendish viel, zag hij onmiddellijk dat het ernstig was: "Ik had direct gezien dat het serieus was. En ik had ook door dat het niet gemakkelijk ging zijn om aan die plek te geraken", legt Impens uit aan Niki Vandriessche bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Water

De val werd veroorzaakt door gladheid door water dat op de piste was terechtgekomen. "De renner had in dit geval water gevraagd maar een beetje op een verkeerde manier waardoor dat op de piste is gevallen. Een verzorger had het opgemerkt en heeft het nog snel proberen droogwrijven, maar dat gaat ook niet zo gemakkelijk."

Meestal gebeurt zoiets door drank die vanuit de tribune op de piste valt, je ziet wat voor gevolgen dat kan hebben

Parkethersteller Nico Impens

"Meestal komt dat omdat mensen vanuit de tribune iets van drank laten vallen. Met het voorbeeld van gisteren zie je wat voor gevolgen dat heeft. Gelukkig zijn niet alle renners erover gevallen."  

Witte tape

Wanneer er beschadigingen aan de piste zijn, springt Impens direct in om die te herstellen zodat wedstrijden vlot kunnen verdergezet worden. En dat wordt gedaan met witte tape: "We hebben het dan licht geschuurd en getaped zodat de renners konden verder rijden. Dat gebeurt met ducttape: zeer harde tape die gebruikt wordt om de beschadiging op het moment zelf snel op te lappen." Het schuren is trouwens cruciaal: "Het parket moet ruw staan. Ik ga er eerst met een schuurmachine over, en dan nog eens in de lengterichting met de hand."

Bij beschadigingen zijn er drie opties, afhankelijk van hoe ernstig die zijn. Als eerste hulp kan een plek weggeschuurd worden en getaped, zoals in het geval van gisteren. Maar als het niet anders kan, wordt een stuk uitgebroken en een nieuw stuk ingelegd.

Hout uit Rio de Janeiro

De eigenlijke schade wordt pas definitief hersteld tegen de volgende Zesdaagse. "Tot dan wordt die beschermd met doeken. Tegen de volgende editie wordt bekeken wat er allemaal moet hersteld worden, dit zal de nummer 1 zijn." Voor herstellingen wordt trouwens hout van de Olympische piste uit Rio de Janeiro gebruikt. En er is nog veel hout over om alles te herstellen, zegt Nico Impens nog.

Na de val stond de Deen Lasse Norman Hansen snel weer op de benen, Mark Cavendish hield er twee gebroken ribben en een klaplong aan over.

Meest gelezen