Het pand in kwestie, een voormalige Lidl.
Google Street View

Moskee in Halle komt er voorlopig niet na beroep van Vlaams Belang

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft besloten om de omgevingsvergunning voor de moskee Arrahman te vernietigen. Dat gebeurt nadat Vlaams Belang beroep aantekende tegen de plannen. De moskee wil verhuizen naar een groter pand verderop de Nijvelsesteenweg. "De tegenstanders van het project zullen wellicht aan het langste eind trekken", zegt parlementair Klaas Slootmans (Vlaams Belang).

Moskee Arrahman, gelegen langs de Nijvelsesteenweg, wil al sinds 2016 uitbreiden. Toen ging het nog over een uitbreiding van de huidige moskee, maar dat voorstel hebben ze uiteindelijk moeten intrekken door bezwaar van Vlaams Belang. In maart 2020 diende de moskee een nieuwe aanvraag in, deze keer voor de verbouwing van een voormalige Lidl verderop de steenweg, in Essenbeek. Die zouden ze omvormen tot een moskee, een Koranschool en een islamitische bibliotheek.

Ondanks bezwaar van de Vlaams-nationalistische partij, kregen ze groen licht van het Halse schepencollege. De partij ging vervolgens over tot een vernietigingsprocedure, die ze nu gewonnen hebben. "Dat is goed nieuws voor ons en de buurtbewoners", zegt Slootmans. "De moskee gaat in tegen onze normen en waarden, maar dat is natuurlijk niet de reden dat de vergunning is vernietigd. Wij maken ons zorgen over verkeersoverlast, parkeerplaatsen en ruimtelijke ordening. De motivatie voor de aanvraag was niet voldoende."

Juridische strijd

Volgens Slootmans is de kous nog niet af. "De provincie moet nu een definitieve vergunningsbeslissing nemen, met nieuwe motivatie. Daarna kunnen wij opnieuw naar de Raad stappen om bezwaar in te dienen."

De juridische strijd is dus duidelijk nog niet afgelopen, al ziet Slootmans de kansen van zijn partij optimistisch in. "Het is een goed teken voor ons dat het rechtscollege zich negatief uitspreekt over zo'n grote moskee in een residentiële wijk", aldus Slootmans.

Meest gelezen