James Arthur Photography

Op 1 december gaat Gents vaccinatiecentrum in Flanders Expo weer open

Nog een dikke week, en dan opent in Gent het vaccinatiecentrum in Flanders Expo opnieuw, voor de boosterprik ofwel de derde prik van het coronavaccin. In eerste instantie is de boosterprik er voor 65-plussers, maar ook voor mensen die nog niet gevaccineerd waren en zich nu toch willen laten vaccineren, en ook voor kinderen die sinds september 12 jaar zijn geworden.

Toch wel opvallend, die heropening van het vaccinatiecentrum in Flanders Expo, want nog geen maand geleden was er een groot afscheidsfeest voor alle vrijwilligers van het vaccinatiecentrum. Alleen besliste de overheid even later dat er nog een derde prik nodig was. Eerst alleen voor het zorgpersoneel en de 85-plussers, nadien ook voor de 65-plussers en mensen met een risicoprofiel en uiteindelijk voor iedereen. 

Intussen was het vaccinatiecentrum in Flanders Expo al afgebroken en waren de hallen al verhuurd voor enkele evenementen, waardoor een snelle doorstart niet meer kon. Bijgevolg moeten de vrijwilligers deze week opnieuw de handen uit de mouwen steken om het vaccinatiecentrum van nul herop te bouwen, zodat er volgende week woensdag weer kan geprikt worden.

Vanaf 1 december zijn alle Gentenaars weer welkom in de vertrouwde hal van Flanders Expo

Verantwoordelijke Freija De Smet

Verantwoordelijke Freija De Smet: "De opbouw is in volle gang en dat gaat zeker in orde komen. Vanaf 1 december zijn alle Gentenaars weer welkom in de vertrouwde hal van Flanders Expo. Het wordt grotendeels een copy-paste van de vorige vaccinatiecampagne. Het concept zat goed maar we hebben hier en daar wat aangepast. Zo is de wachtzaal iets vergroot omdat we willen dat de mensen in alle comfort bij ons kunnen langskomen."

Limiet vrijwilligersvergoeding verhoogd

De federale regering heeft beslist dat vrijwilligers in de vaccinatiecentra een hogere vergoeding mogen krijgen. De regering hoopt zo voldoende vrijwilligers aan het werk te houden om de derde vaccinatiegolf vlot te laten verlopen. Per dag krijgen vrijwilligers in vaccinatiecentra ongeveer 35 euro vergoeding, met een maximum van 3.500 euro per jaar. Dat bedrag stijgt tot 4.100 euro, waardoor ze 16 dagen langer actief mogen zijn. 

"Dat is heel goed nieuws denk ik, want heel wat vrijwilligers komen heel veel bij ons en we zijn die mensen ook heel dankbaar. Dus het is fijn dat de mensen die al zoveel geweest zijn, nog een bijkomende vergoeding kunnen krijgen", reageert Freija De Smet op de aankondiging. "In Gent mogen we nog altijd op heel wat enthousiasme rekenen van vrijwilligers. Uiteraard zijn we daar heel blij mee en hopen we dat het blijft duren, maar voorlopig hebben we geen grote tekorten wat vrijwilligers betreft".

James Arthur Photography

Meest gelezen