Jonas Roosens

Opnieuw asielzoekers in bungalowpark Parelstrand in Lommel: “Hopen zo wat meer ademruimte te krijgen”

Vandaag komen de eerste 44 asielzoekers aan in het Parelstrand in Lommel, daar wordt een tijdelijk asielcentrum ingericht tot eind 2022. Fedasil heeft een groot tekort aan opvangplaatsen. Het bungalowpark zal vanaf januari 750 mensen kunnen opvangen. 

De beslissing om het bungalowpark opnieuw te gebruiken voor de opvang van asielzoekers hing al even in de lucht, maar nu is het snel gegaan. Mieke Candaele van Fedasil: “We hebben een overeenkomst met de eigenaar van de site. We vangen daar tot eind van dit jaar 350 mensen op. Vanaf januari trekken we dat aantal op tot 750 bewoners tot eind december 2022.” 

Opvangnetwerk zit vol

Voor de opvang van asielzoekers heeft de overheid plaatsen te kort. “Ons opvangnetwerk zit vol. De voorbije weken hebben we heel wat nieuwkomers aan het aanmeldcentrum in Brussel moeten weigeren omdat er geen plaats meer was”, vertelt Candaele. “Nu hopen we met de heropening van Lommel opnieuw wat meer ademruimte te krijgen zodat we iedereen met de winter in aantocht een bed kunnen geven.”

We zullen laten zien dat we een gastvrije gemeente zijn
Burgemeester Bob Nijs

Het is overigens al de derde keer dat de uitbater de groep Oostappen, een deel van het park verhuurt voor de opvang van asielzoekers. De eerste keer was in 2016, de volgende van 2018 tot 2020.  Morgen zit het stadsbestuur al samen om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Burgemeester Bob Nijs (CD&V): “We hebben uit de voorgaande keren geleerd dat een asielcentrum toch wel wat problemen met zich meebrengt. Wij zijn niet de organisator, maar we zullen wel laten zien dat we als gemeenschap een gastvrije gemeente zijn en dat we alles eraan zullen doen om dit zo goed mogelijk te faciliteren.”

Buurtbewoners

's Ochtends kregen de buurtbewoners een flyer in de brievenbus over de komst van de asielzoekers. “Het is allemaal snel gegaan omdat we pas het afgelopen weekend de overeenkomst met de eigenaar van het park hebben gesloten", zegt Mieke Candaele van Fedasil. 

Heel wat buurtbewoners zijn niet enthousiast, omdat er nu al voor de derde keer in enkele jaren tijd asielzoekers worden opgevangen in het Parelstrand. "Ik vind het niet leuk en ook niet kunnen dat wij het als naaste buren pas zo laat weten", zegt een buurvrouw. "Eerst zeggen ze ook 400 en dan lezen wij 750." Een andere buur reageert eerder gelaten. "Het is wat het is, en het is ook goed om die mensen te helpen, maar je vindt geen rust. De rust was teruggekeerd en nu begint alles van voor af aan. Ik heb al gedacht om het huis te verkopen."

Meest gelezen