Christophe Vander Eecken/laif

Organisator afgelaste kerstmarkt Gent vraagt steun aan de overheid:  "Steden worden tegen elkaar uitgespeeld"

De Oostendse organisator van de kerstmarkt in Gent is boos op de regering, nadat het Gentse stadsbestuur besliste om de kerstmarkt op het laatste nippertje af te gelasten. Hij vraagt hen nu om steun. 

De komende dagen wordt duidelijk of de grote kerstmarkten in onze provincie kunnen doorgaan. In Kortrijk en Roeselare buigt het stadsbestuur zich daar vandaag over. Gent hakte de knoop dit weekend al door en gelast alle eindejaarsevenementen af. Dat is een serieuze opdoffer voor de organisator van de kerstmarkt in Gent, het bedrijf "Look i Like" uit Oostende. Zaakvoerder Quinten Goekint heeft begrip voor de beslissing van het Gentse stadsbestuur. Maar hij wijst met een beschuldigende vinger naar de regering, omdat die het Covid Safe Ticket op alle kerstmarkten verplicht. 

Het ene plein is het andere niet

“Wij verwijten de stad Gent helemaal niets”, verduidelijkt Goekint, die het jammer vindt dat het Overlegcomité eenzijdig het CST heeft opgelegd. “Ik zeg al 2 weken lang dat het CST opleggen voor kerstmarkten geen goeie zaak is, omdat je niet elke stad en elk plein met elkaar kan vergelijken. Vandaag worden steden tegen elkaar uitgespeeld. Op het moment dat Gent annuleert geeft Hasselt aan dat ze opengaan. Dat is één vierkant plein, perfect af te zetten. Geen handel, geen horeca en geen lokale mensen die daar wonen, die worden afgesloten. Dat was in Gent gewoon geen optie.”

Heel wat ontevreden standhouders

Ondertussen krijgt de organisator heel wat telefoontjes van standhouders, vertelt hij op Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Het is verschrikkelijk wat die mensen mij de voorbije uren hebben laten weten. Ze hebben producten gekocht. Voor sommigen is dat non-food. Die hebben hun stock moeten betalen, maar kunnen daar misschien wel nog mee verder voor volgend jaar. Maar wat met iemand die bijvoorbeeld een assortiment gedroogde worsten verkoopt?” 

De West-Vlaamse zaakvoerder hoopt nu dat zijn bedrijf de kerstmarkten in Oostende, De Panne, Aalst en Deinze wel zal kunnen uitbaten tot in januari. 

Meest gelezen