Spontane staking bij noodcentrale 112 provincie Antwerpen: "Wie dringend hulp nodig heeft, zal geholpen worden"

Bij de noodcentrale 112 in de provincie Antwerpen hebben werknemers vanochtend spontaan het werk neergelegd. Ze protesteren onder meer tegen de verhoogde werkdruk. Mensen die dringend medische hulp of de brandweer nodig hebben, zullen niets merken van de staking, verzekert de vakbond.

Sinds 7 uur vanmorgen wordt gestaakt bij de noodcentrale 112 van de provincie Antwerpen, gevestigd op de Italiëlei in Antwerpen. "Er is onvrede over de verhoogde werkdruk", zegt John Pollet van de christelijke vakbond. "De oproepen voor wachtpost 1733 voor de zone Mechelen, met de dokter van dienst, komen binnenkort ook bij de noodcentrale terecht. Dat betekent dus dat ze niet alleen oproepen moeten opnemen voor 112, maar ook voor 1733 tijdens weekends en op feestdagen. Meer werk dus, maar er komt geen personeel bij. Ook zijn de weddeschalen en de premies voor nacht- en weekendwerk al 20 jaar niet meer aangepast." 

Minimumbezetting

De staking zal niet te merken zijn bij mensen die dringend hulp nodig hebben. "Wie belt naar 112 in de provincie Antwerpen wordt nog altijd geholpen", zegt Pollet. "Er is een minimumbezetting van vier medewerkers vandaag, de andere vijf houden zich op de achtergrond. De veiligheid van de burger blijft dus gegarandeerd. Ook de wachttijden zullen niet langer worden, omdat de administratie wordt vereenvoudigd."

Hoe lang de staking zal duren, is nog niet duidelijk. "We starten alvast met een week, maar alles hangt af van hoe bij de directie in Brussel zal gereageerd worden. De medewerkers zijn heel vastberaden." In totaal werken 36 mensen bij de noodcentrale 112 in Antwerpen. 

Meest gelezen