Science Photo Library (Science Photo Library (Photographer) - [None]

Stoppen met roken met dank aan je vroedvrouw? Nieuw project streeft naar "rookvrije start" voor elk kind

Nog altijd rookt ruim 1 op de 10 zwangere vrouwen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap en bij laagopgeleide en kwetsbare vrouwen ligt dat cijfer veel hoger. Een nieuw project van het Vlaams Instituut Gezond Leven wil dat aanpakken: via vroedvrouwen, gynaecologen, welzijnswerkers hoopt het instituut rookstopgesprekken veel efficiënter te kunnen voeren.

Moet het nog gezegd? Roken tijdens de zwangerschap is bijzonder ongezond. Zo riskeren zwangere vrouwen die roken meer complicaties en zelfs een miskraam, doodgeboorte of wiegendood. De baby loopt meer risico op aangeboren afwijkingen en op latere leeftijd riskeren ze ook aandoeningen op te lopen als obesitas, ADHD en astma.  

Desondanks rookt nog altijd meer dan 1 op de 10 zwangere vrouwen en dat aandeel stijgt fors bij laagopgeleide en maatschappelijk kwetsbare vrouwen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil dat aanpakken met een nieuw project "Rookvrije Start". Doel: een rookvrije start voor élk pasgeboren kind.

Niet alle zorg- en welzijnsprofessionals gaan het gesprek rond rookstop aan

Pieter Debognies, stafmedewerker Tabak van het Vlaams Instituut Gezond Leven

Het instituut kijkt daarvoor vooral naar zorgprofessionals: vroedvrouwen, gynaecologen, apothekers of experten die werken rond welzijn en kansarmoede. Zij moeten nog meer en nog beter rookstopgesprekken aangaan, vertelt  projectleider Pieter Debognies van Gezond Leven. "Niet alle zorg- en welzijnsprofessionals gaan het gesprek rond rookstop aan. Doen ze dat wel, dan geven ze meestal wel een stopadvies, maar voeren ze het gesprek daarna niet verder, en ze worden vandaag onvoldoende ondersteund om dat effectief te doen."

Kant-en-klaar materiaal

Die ondersteuning wil "Rookvrije Start" aanbieden. Daarvoor werkten het consortium tabak en 14 zorgorganisaties samen om al het nodige materiaal kant-en-klaar aan te bieden op rookvrijestart.be. Dat gaat van online opleidingen over rookstopgesprekken, naar infografieken en verhaalprenten tot factsheets en praktijkadvies over rookstopmiddelen.

Een van de verhaalprenten van "Rookvrije Start".

Dat is nog maar de eerste fase van het project. Vanaf 2022 zal Rookvrije Start ook inzetten op de periode kort na de zwangerschap en op een betere samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals.

Meest gelezen