Vrouwelijke journalisten zullen vanaf nu steeds een hoofddoek moeten dragen als ze live op antenne komen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe richtlijnen van taliban beperken vrouwelijke aanwezigheid in Afghaanse media

In Afghanistan heeft het talibanbewind een reeks nieuwe verplichtingen opgelegd aan tv-zenders. De regels gelden zowel voor films, series als comedyshows en zullen ertoe leiden dat vrouwen veel minder in beeld komen. Het is de eerste keer sinds hun machtsovername in augustus dat de taliban de nationale televisie proberen te reguleren.

Het Afghaanse ministerie voor de Bevordering van Deugd en Preventie van Ondeugd bezorgde nationale tv-zenders een document met in totaal 8 nieuwe “religieuze richtlijnen”. De instructies gelden onder meer voor films, tv-series en nieuwsuitzendingen. 

Wat films betreft, komt er een verbod op alles waarvan de inhoud indruist tegen de islamitische wetten. Dat geldt eveneens voor beelden van mannen die intieme lichaamsdelen tonen. Daarnaast mogen Afghaanse zenders geen buitenlandse films meer uitzenden die buitenlandse culturele waarden promoten. Eerder deze maand moesten verschillende bioscopen in de hoofdstad Kaboel om dezelfde reden verplicht de deuren sluiten.

Tijdens het eerdere bewind van het regime tussen 1996 en 2001 werden films en cinema's al eens verboden. De taliban beweren nu dat ze zijn veranderd, maar hun nieuwe richtlijnen doen iets anders vermoeden. Naast films worden immers ook comedy- en entertainmentshows die spotten met religie of Afghanen beledigen, uit de ether gehaald. Bovendien zullen programma’s die niet stroken met de islamitische en Afghaanse waarden, gebannen worden.

Grote impact voor vrouwen op televisie

De nieuwe richtlijnen hebben ook een serieuze impact op de aanwezigheid van vrouwen op de Afghaanse televisie. Tv-series waarin vrouwen meespelen, worden er immers verboden. Een ingrijpende verandering, aangezien televisiezenders er vooral buitenlandse series uitzonden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Nieuwsuitzendingen zullen er voortaan ook anders uitzien. Vrouwelijke journalisten en presentatrices droegen tot op heden vooral een sjaal als ze op antenne kwamen. Door de nieuwe richtlijnen moeten vrouwen nu verplicht een hoofddoek dragen.

Volgens Zan TV, een nationale televisiezender die voornamelijk vrouwen in dienst heeft en bijna uitsluitend bericht over zaken die relevant zijn voor vrouwen, brengen de nieuwe regels de mediavrijheid in gevaar. In een tweet uiten ze hun ongerustheid dat er steeds minder vrouwelijke journalisten op het scherm zullen verschijnen:

Volgens Zan TV is het nieuwskanaal een plaats waar Afghaanse vrouwen zich vrij mogen uitspreken over eender welk onderwerp, zonder in te gaan tegen de Afghaanse wetten en cultuur. Sinds de oprichting in 2017 zijn er nooit problemen geweest, maar of de televisiezender na de nieuwe richtlijnen zijn activiteiten gewoon zal mogen voortzetten, is nog maar de vraag.

Sinds de terugkeer van de taliban zo'n 100 dagen geleden, worden vrouwen immers steeds vaker buitenspel gezet. Heel wat vrouwen verloren ondertussen hun job, en nu de taliban voor het eerst een poging ondernemen om Afghaanse televisiezenders naar hun hand te zetten, vrezen vrouwelijke mediafiguren voor hun toekomst.

Die zag er sinds de val van het talibanregime nochtans niet slecht uit. Vanaf 2001 groeide de mediasector er als nooit tevoren. Het land telt ondertussen 50 televisiezenders en meer dan 165 radiostations met honderden vrouwen in dienst. Maar door de nieuwe maatregelen ziet het er niet naar uit dat die positieve tendens zich zal voortzetten.

Meest gelezen