Telenet grijpt naast overname van VOO, Waalse kabelaar gaat naar Orange

De Waalse kabelmaatschappij VOO zal overgenomen worden door Orange Belgium, dochter van het Franse Orange. Telenet, dat ook op VOO aasde, vist dus achter het net. Het Vlaamse telecombedrijf betreurt de keuze voor Orange.

VOO, de Waalse tegenhanger van Telenet, komt in Franse handen terecht. Na een verkoopproces van anderhalf jaar, waarbij alleen nog Telenet en Orange in the running waren, is nu ook Telenet afgevallen. Dat laat het Vlaamse telecombedrijf zelf weten in een persbericht.

In die mededeling steekt Telenet de teleurstelling niet onder stoelen of banken. Telenet was geïnteresseerd in de overname van VOO en wilde door een overname een industrieel toekomstbestendig telco-project in Wallonië en Brussel opzetten”, klinkt het. 

“Telenet betreurt de beslissing van Nethys NV want een overname door Telenet zou voordelen hebben gebracht voor het algemene concurrentielandschap in België, het Waals en Brussels industrieel project en voor VOO als bedrijf."

Eerdere verkoop vernietigd

Nethys, de huidige eigenaar van VOO, had al aangekondigd dat het op basis van de slotbiedingen van de geïnteresseerden exclusieve onderhandelingen wilde aangaan met één kandidaat. 

De Luikse intercommunale hoopt tegen het einde van het jaar een ondertekend contract te hebben voor de verkoop van een meerderheidsbelang in kabelaar VOO. 

Nethys is de operationele poot van de intercommunale Enodia (het vroegere Publifin) en had VOO twee jaar geleden al eens verkocht, aan de Amerikaanse investeerder Providence. Omdat dit in het geheim was gebeurd, zonder medeweten van de Waalse gemeentebesturen, werd de verkoop vernietigd door de Waalse regering. 

Orange en Telenet waren toen ook al geïnteresseerd, maar visten toen beiden achter het net. Nu haalt Orange uiteindelijk toch zijn slag thuis, terwijl Telenet ernaast grijpt. 

Meest gelezen