Testcentra kunnen toevloed niet aan: “Wij verzuipen”

In de centra waar mensen zich kunnen laten testen op een covidbesmetting is het alle hens aan dek. Door het hoge aantal besmettingen kunnen de testcentra de toevloed niet meer aan en moeten mensen soms dagen wachten eer ze zich kunnen laten testen.

Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus, moeten geduld hebben als ze zich willen laten testen. In het testcentrum van Tongeren moet je dagen wachter eer je aan de beurt bent. Coördinator Hans Bamelis: “Wij zijn aan het verzuipen. Deze ochtend hadden we voor donderdag nog plek, maar die zijn ook al ingenomen. We lopen hopeloos achter.” De coördinator van het testcentrum wijst naar de labs die de afgenomen stalen niet meer kunnen testen. “Wij kunnen meer wissen, maar als die stalen dan blijven liggen, dan heeft dat niet veel zin.”

Blijf in afwachting van een test voorzichtig
Coördinator testcentrum Hans Bamelis

De coördinator van het testcentrum in Tongeren raadt aan dat iedereen sowieso voorzichtig blijft. “Let op in afwachting van een test” waarschuwt hij. “Mensen zijn ongeduldig nadat ze een melding hebben gehad na een hoogrisicocontact, maar ze moeten helaas wachten.” Ook in andere centra loopt het niet meer vlot. “Het kan zijn dat het ergens anders net iets sneller gaat, maar is het zeker niet meer à la minute zoals eerder”, aldus Hans Bamelis.

Meest gelezen