Iconisch pand Roxy in Sint-Truiden blijft een theaterzaal: "Alles wordt tegenwoordig vervangen door appartementen"

Theaterzaal de Roxy in Sint-Truiden heeft een nieuwe eigenaar, maar die wil de theaterzaal behouden. "We dragen de Roxy een warm hart toe. Alles wordt tegenwoordig vervangen door appartementen, ook Sint-Truiden is daardoor een slaapstad geworden", klinkt het.

"Dat was trouwens de voorwaarde toen we het gebouw kochten. Dat we met de huidige uitbaters een nieuw huurcontract zouden afsluiten zodat het theater kon blijven bestaan", zegt Guy Hoch die het het pand aankocht met z’n vrouw. “Zelf dragen we de Roxy een warm hart toe en ik denk dat we bijna alle voorstellingen tot nog toe gezien hebben. Het is altijd leuk om na een drukke werkweek op vrijdagavond het weekend humoristisch in te zetten. We hebben er al veel gelachen en mooie stukken gezien"

Sint-Truiden is net zoals vele andere steden een slaapstad geworden

Guy Hoch, nieuwe eigenaar Roxy

Vroeger had je in elke kern, elk dorp zulke kleinere bioscoopzalen, of theaterzalen. De charme van de stad : “Alles wordt tegenwoordig vervangen door appartementen en Sint-Truiden is net zoals vele andere steden een slaapstad geworden. We vonden dat de Roxy een icoon is en daarom moest blijven bestaan. 

(Tekst gaat verder onder het audiofragment)

Het is ook een nostalgisch aankoop zegt Guy: "Truienaars van mijn leeftijd herinneren zich nog altijd heel goed namen zoals De Zoutkist, ’t Keldergat en de Roxy. Dat was destijds onze zondagnamiddag. De twee anderen zijn ondertussen al vervangen door appartementen of bestaan niet meer, alleen de Roxy blijft nog over.” 

Maar het pand in de Rijschoolstraat is toe aan een opknapbeurt. “We hebben met de huidige uitbaters afspraken gemaakt dat we zeker het dak en de ventilatie gaan vervangen. Maar aan het uitzicht van het gebouw gaan we niets veranderen”, besluit Guy. 

Voor ons is het een droomscenario
Gunther Reniers, theatermaker en uitbater De Roxy

Theatermaker Gunther Reniers is opgelucht dat hij in de Roxy theater kan blijven maken. "Het is een droomscenario. We hadden het voorkooprecht maar hadden beslist om het pand niet te kopen, omdat daar ook veel bij komt kijken. We hebben nu een huurcontract tot 2032. We kunnen nu blijven doen wat we graag doen, en dat is theater maken en zorgen voor amusement in deze vreemde tijden hé."

Meest gelezen