Radio 2

Voedselverspilling tegengaan door cake te eten voor je gaat winkelen

Een cake eten vlak voor je de winkel binnen gaat en op die manier voedselverspilling tegengaan; dat is het idee achter de Shopcakes van chocolatier Dominique Persoone uit Brugge. Hij maakt de cakejes bovendien met ingrediënten die anders te vaak worden weggegooid.

Elk Vlaams gezin gooit jaarlijks gemiddeld 88 kg voedsel weg, van restafval of voeder voor dieren tot GFT en thuiscompost. In totaal wordt er jaarlijks ongeveer 240.000 ton voedsel verspild in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is niet omdat het vervallen is, maar wel omdat er gewoon te veel eten werd gekocht.

 Mensen gooien bananen weg die niet meer mooi geel zijn, maar net dat zijn de bananen die het beste aroma geven

Chocolatier Dominique Persoone

"Zoveel voedselverspilling is zonde", vindt de Brugse chocolatier Dominique Persoone, die vandaag zijn Shopcakes voorstelde. Die cakejes geven je een vol gevoel zodat je in de winkel minder snel in de verleiding komt om dingen te kopen die je dan toch niet opeet. Bovendien zijn ze gemaakt met producten, waarvan er vaak veel overschot is en die dan toch maar in de vuilbak belanden, zoals brood, bananen, noten en chocolade.

Brood en bananen

“Ik heb heel bewust gekozen voor brood”, vertelt Persoone, “dat is één van de dingen die we heel vaak weggooien terwijl er niets mis mee is. Ook noten, rozijnen of bananen zijn zo’n typische voorbeelden. Mensen gooien bananen weg die niet meer mooi geel zijn, maar net dat zijn de bananen die het beste aroma geven”. Uiteraard zit er ook wat chocolade in de cakejes van de chocolatier. “Veel mensen gooien dat weg als het een beetje wit kleurt. Maar dat is nergens voor nodig. Die chocolade is nog perfect bruikbaar en even lekker!”

Bewuster boodschappen doen

Vandaag konden de bezoekers van Colruyt in Brugge-Sint-Pieters zo’n Shopcake proeven. “De bedoeling is dat de mensen gratis een shopcake kunnen eten om dan veel bewuster hun boodschappen te gaan doen.” Persoone maakte het recept in opdracht van het Departement Landbouw en visserij en afvalstoffenmaatschappij OVAM. Het recept vind je op de website Voedselverlies van de Vlaamse Overheid. 

Meest gelezen