Beschuldigd van marteling maar wel kans om Interpol-baas te worden: kandidatuur generaal al-Raisi onder vuur

Politici, mensenrechtenorganisaties en voormalige buitenlandse gedetineerden maken zich zorgen over de kandidaat-voorzitter van de Internationale Politieorganisatie (Interpol). De kandidaat in kwestie, generaal-majoor Ahmed Naser al-Raisi, wordt beschuldigd van marteling en mensenrechtenschending in de Verenigde Arabische Emiraten. De lidstaten van Interpol zitten de komende drie dagen bij elkaar om een nieuwe voorzitter te kiezen. Al-Raisi is momenteel een grote kanshebber.

In mei 2021 diende de Britse doctoraatsstudent Matthew Hedges een klacht in tegen vier vertegenwoordigers van de Emirati-autoriteiten - onder wie generaal-majoor Ahmed Naser al-Raisi - nadat hij in 2018 gearresteerd werd in Dubai en enkele dagen in de gevangenis zat op verdenking van spionage. Hij werd daar naar eigen zeggen fysiek geïntimideerd, bedreigd en psychisch mishandeld. 

Ik zat in een isoleercel van 4m² zonder raam en werd bedreigd

Matthew Hedges, aanklager van al-Raisi

"Ik kreeg onbekende medicijnen toegediend", vertelt Hedges tegen correspondent Frank Renout in een reportage in "De ochtend" op Radio 1. "Ik zat in een isoleercel van 4 vierkante meter zonder raam en werd bedreigd. Het was een psychologische marteling. In de cellen vlakbij hoorde ik dat mensen fysiek gemarteld werden. De politie gaf me de keuze: ik kon meewerken en een bekentenis afleggen, of niet meewerken en gemarteld worden."

Frankrijk-correspondent Frank Renout maakte een reportage over de zaak voor "De ochtend" op Radio 1:

Hedges kreeg last van paniekaanvallen, waarna zijn bewakers hem dwongen een verdovende cocktail te drinken. Uiteindelijk kreeg hij zelfs zelfmoordgedachten. "Het was niet alleen onaanvaardbaar gedrag van de bewakers, maar systematisch machtsmisbruik", vertelde Hedges aan de Duitse krant Deutsche Welle.

Aanklacht tegen al-Raisi

Nu klaagt Hedges de Verenigde Arabische Emiraten aan. Omdat generaal al-Raisi de politie leidt, is hij volgens Hedges mede-verantwoordelijk voor zijn slechte behandeling. Zijn aanklacht richt zich dan ook rechtstreeks tegen hem. 

Matthew Hedges samen met een andere aanklager, Ali Issa Ahmad
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De zaak wordt behandeld door de Franse justitie en wordt gebundeld met nog andere klachten tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). "De Emiraten zijn één van de ergste politiestaten ter wereld", zegt de Franse advocaat Gilles Devers in de reportage. Hij diende zelf één van de klachten in. "Er geldt geen vrijheid van meningsuiting in de VAE. Mensen worden er willekeurig gearresteerd en gemarteld in de gevangenis."

Alleen al het idee dat generaal-majoor Al-Raisi nu voorzitter van Interpol zou worden, is voor Matthew Hedges onvoorstelbaar. "Hoe is het mogelijk dat een organisatie die strijdt tegen misdaad een leider krijgt die zelf verdacht wordt van misdaden?", zegt hij in de reportage. "Als iemand als hij verkozen wordt, wat voor signaal geef je dan als politieorganisatie?"

Er geldt geen vrijheid van meningsuiting en mensen worden er willekeurig gearresteerd en gemarteld

Franse advocaat Gilles Devers

Ook advocaat Gilles Devers zou de beslissing niet begrijpen. "Hij is direct betrokken bij martelingen in de Emiraten en mag daarom geen Interpol-topman worden. Als hij toch wordt verkozen, dien ik meteen een klacht tegen hem in en dan staat de politie de volgende dag bij hem voor de deur voor een verhoor."

Omdat het hoofdkantoor van Interpol in de Franse stad Lyon is, vinden politici dat Frankrijk de verantwoordelijkheid moet opnemen en juiste beslissingen moet nemen. "Frankrijk heeft de morele plicht om met bevriende landen een andere topman van Interpol aan te wijzen", zegt het Franse parlementslid Hubert Julien-Laferrière.  

De verkiezingen bij Interpol vinden plaats van 23 november tot en met 25 november. Ahmed Naser Al-Raisi zou Kim Jong-yang uit Zuid-Korea opvolgen, die sinds 2018 in functie is als voorzitter van Interpol. 

Meest gelezen