Auto rijdt in op kerstparade in de VS: 5 doden, meer dan 40 gewonden, verdachte opgepakt

In het Amerikaanse stadje Waukesha is gisteravond een terreinwagen ingereden op een kerstparade. Daarbij zijn zeker 5 doden gevallen en raakten meer dan 40 mensen gewond. De lokale politie heeft daarna een verdachte opgepakt. 

Met een hoge snelheid reed een rode terreinwagen gisteravond achteraan op een kerstparade in, in Waukesha, een voorstadje van Milwaukee met zo'n 70.000 inwoners, in de staat Wisconsin. Gezinnen, muziekbandjes, cheerleaders, dansgroepjes, ... trokken op dat moment door de stad voor de jaarlijkse stoet. 

Het lijkt erop dat de bestuurder van de terreinwagen bewust op de parade is ingereden. De bestuurder reed door de barricades die voor de parade waren opgesteld en reed naar verluidt van links naar rechts, met de bedoeling om mensen te raken. Een agent heeft nog op de auto geschoten om het voertuig te doen stoppen.  

Na de drieste doortocht van de SUV lagen tientallen mensen op de grond en kwamen hulpdiensten massaal ter plaatse. De tol is zwaar: zeker 5 mensen hebben het leven gelaten en een 40-tal anderen raakten gewond. 

Op onderstaande beelden is te zien hoe de rode SUV met een hoge snelheid voorbij raast. Even later rijdt hij in op de parade zelf (niet te zien).

Videospeler inladen...

De bestuurder van de auto is doorgereden, maar zijn auto werd later teruggevonden op een oprit, naast een huis. Later liet de politie weten dat er een verdachte is opgepakt. "De situatie is veilig, er is geen actieve dreiging meer", klonk het op een persconferentie na het incident.

Amerikaanse media melden dat de verdachte - een 39-jarige man die geen onbekende was van de politie - op de vlucht was voor een eerder incident. De autoriteiten hebben geen aanwijzingen gevonden dat het om terrorisme zou gaan. 

“Ik zag kinderen op straat liggen, mensen legden dekens over hen”, vertelt een ooggetuige over het drama in Waukesha:

Videospeler inladen...

De gouverneur van Wisconsin heeft het op Twitter over een "zinloze daad". De scholen in het stadje blijven vandaag dicht, uit respect voor de slachtoffers. 

Waarom de bestuurder op de parade is ingereden, is nog niet duidelijk. Het politieonderzoek loopt nog. 

“Vandaag werd onze gemeenschap geconfronteerd met afschuw en tragedie terwijl het feest had moeten zijn”: bekijk de reactie van de burgemeester van Waukesha in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen