Onverwacht grote opkomst bij betoging: "We onderschatten hoeveel mensen gekant zijn tegen het coronabeleid"

Er is onverwacht veel volk opgedaagd op de betoging tegen het coronabeleid gisteren. Het aantal mensen dat het niet eens is met de maatregelen wordt onderschat. Dat zegt professor politicologie Stefaan Walgrave (UAntwerpen) die betogingen onderzoekt in "De ochtend". "Nu zie je voor het eerst een zichtbare beweging die zich tegen het beleid kant", zegt hij. "Als de pandemie nog lang duurt, wordt dit een kracht om mee rekening te houden."

Gisteren zijn 35.000 mensen afgezakt naar de hoofdstad om te protesteren tegen het coronabeleid. "Het is verbazend dat ze erin slagen zoveel mensen op de been te brengen via sociale media", zegt Walgrave. "Normaal als er betoogd wordt, gebeurt dat via grote organisaties die hun leden mobiliseren en bussen inleggen en wordt het aangekondigd in de traditionele media."

We onderschatten een deel van de onderstroom

Walgrave verklaart het succes van de betoging doordat het verzet tegen de coronamaatregelen wordt onderschat. "We onderschatten een deel van de onderstroom: hoeveel mensen hiermee bezig zijn, zich ergeren of gekant zijn tegen de maatregelen." Dat er vrijdag en zaterdag ook al in Nederland was betoogd, zal zeker ook geholpen hebben. "Vaak zie je een soort betogingsbesmetting van het ene naar het andere land."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Al is het volgens de professor voor het eerst dat dit soort betoging zo sterk doorbreekt in ons land. "Nu zijn de maatregelen in ons land vrij beperkt: hier en daar een coronapas tonen of een mondmasker dragen. Als de maatregelen verstrengen zoals in Nederland (red. waar een mini-lockdown is) of zelfs in Oostenrijk (red. waar een lockdown is én vaccinatie verplicht wordt), zal de onvrede en dergelijk protest toenemen."

Als de pandemie nog lang duurt, wordt dit een kracht om mee rekening te houden

Het is volgens Walgrave voor het eerst dat de politisering van het coronabeleid die er al in andere landen was, ook bij ons zichtbaar aanwezig is. "Het ging niet om een linkse of rechtse betoging, maar tegen het systeem, de elite en de politiek", aldus Walgrave. "Tot nu toe zou je kunnen zeggen dat er weinig politiek was. Nu zie je voor het eerst een zichtbare beweging die zich tegen het beleid kant. Als de pandemie nog lang duurt, wordt dit een kracht om mee rekening te houden."

Ook de traditionele media krijgen een veeg uit de pan van de betogers. "Als je naar de traditionele media kijkt, heb je de indruk dat er grote steun is voor de vaccinatiecampagne en de coronapas", legt de professor uit. "Vaccinweigeraars worden nogal vaak weggezet als dommeriken of gemarginaliseerd. Als je een antivaxer bent, heb je het gevoel dat je stem niet aan bod komt. Je stem is zo goed als afwezig."

Meest gelezen