Peter Malaise

West-Vlaamse brouwerij brouwt klimaatneutraal bier

In het West-Vlaamse Avelgem wordt een CO2-neutraal bier gebrouwen. De brouwer kreeg het idee voor zijn Oxy Green, een blond bier van 5,5 procent, door de klimaattop in Glasgow.

Het bier, dat wordt voorgesteld op de Horeca Expo in Gent, zal tijdens het brouwproces een zo laag mogelijke uitstoot hebben. De resterende uitstoot zal gecompenseerd worden, vertelt Jonas Tanghe van brouwerij 2Xperience: “Elektriciteit halen we hoofdzakelijk van zonnepanelen. Dan gaan we ook nog werken met waterrecuperatie tijdens het brouwproces, om onze voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Verder gaan we compenseren door bomen aan  te planten, bossen te kopen of andere projecten te steunen ten voordele van het klimaat."

Klimaattop als inspiratie

De inspiratie voor het klimaatneutrale bier kwam er door de klimaattop in Glasgow. “We willen ook als klein bedrijf onze stempel drukken en tonen dat we bezig zijn met het klimaat”, aldus Tanghe. Voorlopig kan je Oxy Green enkel proeven op de Horecabeurs, maar vanaf februari ligt het in de winkels. 

Meest gelezen