© Luc David

Bruinvis die zondag aanspoelde in Lombardsijde is toch overleden: "Al het mogelijke is gedaan om het dier te redden"

De bruinvis die zondag aanspoelde op het strand van Lombardsijde, bij Middelkerke, is uiteindelijk toch overleden. Samen met 3 andere dieren spoelde hij aan, maar enkel hij overleefde het. Daarop werd het dier overgebracht naar het Boudewijn Seapark, maar dat kon niet baten.  "We vinden het heel vreemd, want het dier had geen verwondingen", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Intituut voor Natuurwetenschappen. 

Zondag spoelden 4 bruinvissen aan op het strand van Lombardsijde, bij Middelkerke, maar slechts eentje overleefde het. De bruinvis werd naar het Boudewijn Seapark gebracht, waar crisisopvang werd voorzien. Ondanks alle hulp is het dier nu toch overleden. "De bruinvis leek eerst te overleven, maar dat is uiteindelijk nu toch niet gelukt", vertelt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 

Mysterie

Jaarlijk spoelen bruinvissen massaal aan op stranden, maar hen redden is erg moeilijk tot onmogelijk. "Slechts een klein percentage van de dieren die aanspoelen, overleven het uiteindelijk", geeft Haelters mee. "We gaan zeker kijken naar de autopsie, om bij te leren en het beter te doen in de toekomst."

Zo is de dood van de overlevende bruinvis een groot mysterie voor het team. "We hebben met Boudewijn Seapark, de dierenartsen en vrijwilligers er alles aan gedaan om het dier te redden, maar het mocht niet baten", legt hij uit. "De bruinvis vertoonde geen uiterlijke verwondingen en had goede bloedwaarden. Zo was alles klaar om het dier naar Nederland te transporteren, naar een beter uitgeruste faciliteit." 

© Luc David

Meest gelezen