Belga

Acteur Kevin Spacey moet "House of Cards"-studio 31 miljoen dollar betalen na #MeToo-schandaal

Acteur Kevin Spacey moet MRC, de studio die de reeks "House of Cards" maakt, bijna 31 miljoen dollar (27,6 miljoen euro) betalen, zo blijkt uit een arbitrage-uitspraak die nu is uitgelekt. Spacey moet die zware som ophoesten wegens contractbreuk na beschuldigingen van seksueel wangedrag op de set van de reeks.

De nu 62-jarige Kevin Spacey belandde in vieze papieren in de nasleep van het #MeToo-schandaal rond filmproducent Harvey Weinstein. Hij werd door verschillende mensen beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Ook op de set van de reeks "House of Cards", waar hij de hoofdrol vertolkte, zou hij een "toxische werkomgeving" hebben gecreëerd en jonge medewerkers hebben lastiggevallen. Spacey heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Maar studio MRC besloot Spacey te ontslaan en hem uit de reeks te schrijven. In een arbitragezaak in 2019, die tot dusver geheim was gebleven, argumenteerde de studio daardoor miljoenen dollars te zijn kwijtgespeeld, onder meer omdat het volgende seizoen moest worden herschreven en ingekort. De arbiters hoorden daarvoor meer dan 20 getuigen uit beide kampen. 

De zaak mondde uit in een nederlaag voor Spacey en zijn productiebedrijven, zo kwam zopas aan het licht. Ze moesten 29,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen, 1,2 miljoen dollar aan advocatenkosten en 235.000 dollar bijkomende kosten. Alles samen is Spacey zo dus bijna 31 miljoen dollar (27,6 miljoen euro) lichter. Spacey ging nog in beroep, maar dat werd eerder deze maand afgewezen.

Meest gelezen