Basisscholen van Glabbeek en Bunsbeek gaan 10 dagen dicht: "Enige manier om lokale corona-uitbraak te stoppen"

Omdat de besmettingscijfers in Glabbeek blijven stijgen, neemt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) drastische maatregelen. De basisscholen in Bunsbeek en Glabbeek gaan dicht tot 3 december en ook de buitenschoolse activiteiten voor -12 jarigen worden 10 dagen opgeschort.

Door de vele coronabesmettingen in Glabbeek werden de voorbije dagen al meerdere klassen van de basisscholen in quarantaine geplaatst, en ook de buitenschoolse kinderopvang werd tijdelijk gesloten. Maar omdat de besmettingscijfers blijven stijgen in de gemeente, neemt burgemeester Reekmans drastische maatregelen na overleg met onder meer de schooldirecties en de gouverneur. De lagere scholen van Bunsbeek en Glabbeek gaan 10 dagen dicht. De school in deelgemeente Kapellen blijft wel open omdat daar geen problemen zijn. 

Geen enkele burgemeester neemt graag zulke maatregelen, maar het kan gewoon niet anders

Burgemeester Peter Reekmans

"We hebben de voorbije week bijna evenveel besmettingen als het voorbije anderhalf jaar", vertelt burgemeester Reekmans. "We merken dat de besmettingen enorm hoog zijn bij de -12 jarigen. We mogen echt spreken van een lokale uitbraak waardoor het noodzakelijk is om een pauzeperiode van 10 dagen in te lassen voor onze scholen en ook voor de buitenschoolse activiteiten van -12 jarigen. Geen enkele burgemeester neemt graag zulke forse maatregelen, maar het kan gewoon niet anders. We willen ervoor zorgen dat niet heel het dorp besmet geraakt."

Thuisonderwijs

Op 6 december gaan de scholen van Glabbeek en Bunsbeek opnieuw open. "Volgende week gaan we alle kinderen ook testen, zodat we besmette leerlingen uit de school kunnen houden van zodra die weer opengaat", zegt Reekmans. "En ondertussen hopen we dat de ouders zo weinig mogelijk hinder ondervinden van deze beslissing. Daarom blijven we voor de lagere scholen thuisonderwijs garanderen en we voorzien ook noodopvang voor ouders die echt geen alternatief hebben. Maar het is wel niet de bedoeling dat je de komende dagen met je kinderen vrienden en familie gaat bezoeken, daarvoor reken ik op het gezond verstand van de inwoners."

Ondertussen uit de burgemeester ook kritiek op het beleid van de regering: "Ik betreur dat we dit als lokaal bestuur alweer zelf mogen oplossen, omdat de Wetstraat blijft talmen in deze vierde golf en het alweer eens nalaat om deftige crisismaatregelen te nemen", aldus Reekmans. 

Meest gelezen