Peter Malaise

Bommelsverkiezing in Ronse mogen zaterdag doorgaan, maar in beperkte kring

Zaterdag 27 november worden in Ronse de Bommelskoning en -koningin verkozen, maar er zullen maar 150 genodigden aanwezig kunnen zijn. Van de verenigingen zal maar een beperkte delegatie de show kunnen bijwonen en wie niets met de Bommels te maken heeft, maakt geen kans erbij te zijn. Bovendien blijft de bar dicht, is er geen receptie en zullen enkel de spelletjes gespeeld worden om de winnaars te kunnen aanduiden. Het wordt een "Bommels light", met andere woorden.

Zeven kandidaatduo's zullen zaterdag samenkomen in zaal COC in Ronse in de hoop verkozen te worden tot Koning en Koningin 2023. Ook het Bommelspaar 2022 zal er ingezworen worden. Na een jaartje eredame en -jonker begint voor Evi Vandenabeel en Jacky Vandewalle het echte werk als koningin en koning. 

Maar de verkiezing zal niet plaatsvinden voor een groot enthousiast publiek zoals gewoonlijk, maar voor een beperkt aantal genodigden van 150 mensen. Vorig jaar werden de Bommelsverkiezingen nog afgelast omdat er toen een lock down van kracht was. Dat hoeft dit jaar niet, maar de verkiezingen worden afgeslankt. 

Als we zeggen een afgeslankte versie, dan is dat wel een heel serieus afgeslankte versie

Schepen Ignace Michaux (CD&V)

Schepen Ignace Michaux (CD&V): "Als we zeggen een afgeslankte versie, dan is dat wel een heel serieus afgeslankte versie. In een normaal jaar zitten er zo'n 900 mensen in de stadsfeestzaal. Dit jaar zullen dat er maximaal 150 zijn. Dus op basis van de genomen maatregelen, die ons zijn opgelegd en die we zelf nemen, denken we dat zo de avond veilig kan verlopen." Wie de verkiezing wil volgen, kan dat via een livestream van het evenement.

Strenger dan moet

De maatregelen die Ronse neemt, zijn strenger dan moet. Normaal zou een Covid Safe Ticket  en een mondmasker volstaan, maar de stad legt bijkomende eisen op. Schepen Michaux: "Mensen aan tafel zijn ook verplicht een mondmasker aan te houden. De deelnemers aan de playbackshow en de kandidaten die meedingen naar de Bommelkroon, zullen een sneltest moeten laten afnemen. Ook de volledige organisatie zal zo'n sneltest moeten laten nemen. We sluiten ook de bar en serveren geen eten. We gaan nog een trapje hoger om het zo veilig mogelijk te houden."

Nog geen beslissing over Bommelsfeesten zelf

De stad kan nog geen uitsluitsel geven over het verloop van de Bommelsfeesten zelf. Normaal zouden die plaatsvinden van 8 tot 10 januari, maar het is afwachten wat de coronasituatie op dat moment zal zijn. "De organisatie en de stad zijn nu een aantal plannen tegen het licht aan het houden, enkele pistes aan het bewandelen. Dat het heel moeilijk zal worden, dat beseffen we. Maar toch willen we de moed niet opgeven. We werken van dag tot dag, we weten niet wat volgende week zal geven", besluit schepen Michaux.

Jens en Justine waren uitzonderlijk Koning en Koningin in 2020 en 2021
Peter Malaise

Meest gelezen