Brussel Mobiliteit

Brussels Gewest reageert met snelle  strooironde op eerste winterprik

Brussel Mobiliteit heeft vannacht voor het eerst preventief gestrooid op de wegen van het Brussels Gewest om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren. 

"De Regie der Wegen van Brussel Mobiliteit staat 24 uur per dag paraat om bij  winterse omstandigheden vlot verkeer te garanderen", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Onze diensten volgen de weersverwachtingen op de voet om preventief te strooien, vooral 's nachts.  Dankzij eigen meettoestellen kennen ze de precieze toestand van de bodem op de weg of het fietspad."

Ook de fietspaden

Brussel Mobiliteit strooit op alle gewestwegen: de hoofdwegen, grote kruispunten, tunnels en viaducten. "Dat is zowat 800 kilometer, verdeeld over 17 rondes", weet Paemen. "Daarnaast zijn er nog 14 andere rondes om de fietspaden berijdbaar te maken, want we willen dat ook de fietsers die de moeite doen om de kou te trotseren veilig kunnen rijden." Aan strooizout is er momenteel geen gebrek. "We hebben 3.000 ton in voorraad en we kunnen die voorraad snel aanvullen", verzekert Paemen.

Winterslaap voor fonteinen

Brussel legt in de winter ook de meeste fonteinen stil.  Brussel Mobiliteit maakt van de gelegenheid gebruik om ze te demonteren, schoon te maken, de dichtingen van de pompen en andere apparatuur te vervangen en om de waterbekkens te onderhouden. Vier grote fonteinen blijven wel werken: die op het Montgomeryplein, aan de Koning Albert II-laan, aan het Stefaniaplein en aan het Simonisplein. Die vier fonteinen worden alleen stilgelegd wanneer de temperatuur onder nul zakt en het water dreigt te bevriezen.

Meest gelezen